Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη.
Οι ονομασίες που ακούγονται για τα Σκόπια. Ποιός άραγε Έλληνας πολιτικός θα συμπράξει με τέτοιου είδους προδοτική στάση;
Τα ερωτήματα πολλά.
Οι πρώτες επαφές σε επίπεδο πρέσβεων έχουν ξεκινήσει. Ενδεχομένως να υπάρξει και συνάντηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Θα συνυπολογιστούν παράμετροι που αφορούν στον προσδιορισμό που θα επιλεγεί, στο όνομα, το εύρος της χρήσης, τα παράγωγα, τηνταυτότητα και τη γλώσσα της πΓΔΜ.
Το Βήμα, επικαλούμενο έμπειρους παρατηρητές αναφέρει ότι έχει εξαφανιστεί από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση η έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού.
Ο Guardian κάνει λόγο για μια από τις πλέον ακατανόητες, πλην φορτισμένες συναισθηματικά Ευρωπαϊκές διαμάχες, με την Ελλάδα να μπλοκάρει από το 2008 την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία τα Σκόπια σφετερίζονται την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την ανέγερση το 2011 του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το όνομα του οποίου δόθηκε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Η Ελλάδα συνεχίζει το δημοσίευμα, φοβάται ότι η Μακεδονία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων τρέφει αλυτρωτικές εδαφικές βλέψεις έναντι της ομώνυμης Ελληνικής περιφέρειας.
Απο την πλευρά των Σκοπίων διαμηνύεται ότι χρειάζεται μια λύση που δεν θα βλάψει τα Ελληνικά συμφέροντα. Ποιός τους πιστεύει όμως;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου