Δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση η Συνθήκη της Λωζάννης, είπε στον Τούρκο ομόλογό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη.
Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις και την αμοιβαία καχυποψία και ελπίζω να το αποδεχθείτε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνομιλία τους, καθώς κανείς από τους δύο δεν έθεσε δημοσίως τα ζητήματα που αποτελούν αγκάθια.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στη συνθήκη της Λωζάννης και έκανε λόγο για μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια, μέσα στα οποία έχουν αλλάξει πολλά.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, έκανε λόγο για προβληματικές αποστάσεις των νησιών και αποκάλεσε ομοεθνείς τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Ο Ερντογάν έφθασε λίγο μετά τις 10:30 στην Αθήνα, έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην χώρα, κατά την οποία θα επισκεφθεί και την Κομοτηνή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελληνική πρωτεύουσα μετά από 65 χρόνια.
Μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι, τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα του παραθέσει δείπνο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν, ανέφεραν πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε απο τισ θέσεις της Τουρκίας. Το τανγκό θέλει δύο, ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας
τα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την πλευρά μας τείνουμε χείρα
φιλίας και εναπόκειται στην Τουρκική πλευρά να αρπάξει την ευκαιρία. Δεν υπάρχει στην Τουρκική ατζέντα αυτή τη στιγμή ζήτημα τροποποίησης ή επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, σχολίασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, μετά τον διάλογο στο προεδρικό μέγαρο των προέδρων Ελλάδας και Τουρκίας.
Εν τω μεταξύ είχαμε Αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις δηλώσεις Ερντογάν για τους 8 Τούρκους.
Η Ένωση επισημαίνει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε απευθυνθεί με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι ο Άρειος Πάγος, με τρεις αποφάσεις του, έκρινε ότι ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. Και συνεχίζει: Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών.
Όσο για το σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία, μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου