Για τον προϋπολογισμό συζητούσαν στην Τουρκική βουλή, το Αιγαίο θυμήθηκαν!! Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, μίλησε για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση είπε και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο. Καί συνέχισε: Τα νησιά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη με την τεχνολογία εκείνης της εποχής. Δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία για αυτά. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι. Το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα, δεν είναι ούτε Ελληνική ούτε Τουρκική λίμνη. Ο Nτεμιρέλ το 1998 είχε πει πως τα γκρίζα σημεία του Αιγαίου είναι περίπου οι 132 νησίδες και βραχονησίδες. Αυτά δεν έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εμείς λέμε δεν σας ανήκουν. Αυτοί λένε σε μας δεν σας ανήκουν. Αυτό είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση κι έτσι συνεχίζει να είναι.
Μεταξύ των άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός, ζήτησε το Κυπριακό να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή
πορεία της χώρας του.
Λίγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον Ερντογάν ήταν πολύ επικριτικός, λέγοντας: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπε τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει στο πόδι συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Η Ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο. Καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του Διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου