Κατάθεση βόμβα της ιδιαιτέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου για τα δώρα της Siemens τόσο στη σημερινή ηγεσία της παράταξης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Για το άφθονο χρήμα που έρρεε από τα «μαύρα ταμεια» της Siemens «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», για τον Μιχάλη Χριστόφοράκο που «δεν κύλαγε αίμα μέσα του, ήταν τραγικά φιλόδοξος», αλλά και για τις στενές σχέσεις του γερμανικού κολοσσού με την οικογένεια Μητσοτάκη, για όλα μίλησε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσάκαλου στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο.

Η γραμματέας του Χριστοφοράκου επανέλαβε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά, αλλά και ενώπιον της επιτροπής της Βουλής για τις στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, στην οποία παρείχε οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά. ως «δωράκια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ανάμεσα στους αποδέκτες. Η ίδια αναφέρθηκε και στον γάμο τού νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο ο Μ. Χριστοφοράκος είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πει για λογαριασμό ποιου ναυλώθηκε.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα πάντως, τα «δώρα» αυτά ήταν ήσσονος σημασίας μπροστά στο 2% του τζίρου που πήγαινε στα πολιτικά κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Αικ. Τσακάλου είχε καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής, είχε αναφερθεί στα στοιχεία που κατέγραψε στο κατασχεμένο ημερολόγιό της με τις 7.000 σελίδες σημειώσεων που καλύπτουν μια περίοδο οκτώ χρόνων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώριζαν 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου με Έλληνες αξιωματούχους, από τις οποίες το 60%, δηλαδή οι 356, έγιναν με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Στη λίστα υπήρχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος ο Χριστοφοράκος, καταθέτοντας στους εισαγγελείς του Μονάχου, είχε πει ότι «τα μετρητά έρχονταν από το Μόναχο σε μένα στην Ελλάδα και τα έδινα σχετικά γρήγορα παραπέρα και συγκεκριμένα στα πρόσωπα που ήταν εντεταλμένα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ»… Σύμφωνα με τη μάρτυρα, εξάλλου, στενές σχέσεις με την εν Ελλάδι Siemens είχαν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης και ο Κώστας Γείτονας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006, όταν ο Χριστοφοράκος άρχιζε να αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα των αποκαλύψεων και κατά συνέπεια της δικαιοσύνης, ζήτησε από τη γραμματέα του να καταστρέψει όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όπως είπε η Αικ. Τσακάλου, ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο φάκελος που περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα, ο οποίος όμως δεν καταστράφηκε.
Αναφερόμενη στον πρώην προϊστάμενό της, η μάρτυρας έκανε λόγο για έναν αδίστακτο άνθρωπο. «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό μάνατζερ. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι στην ίδια θέση» είπε χαρακτηριστικά.
Διαφορετική άποψη πάντως είχε για τον επίσης κατηγορούμενο Πρόδρομο Μαυρίδη, που ήταν ο επικεφαλής του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens. To γεγονός ότι ο Μαυρίδης ήταν διαφορετικός άνθρωπος από τον Χριστοφοράκο ήταν και η αιτία, σύμφωνα με την Αικ. Τσακάλου, που οι δύο άνδρες δεν είχαν καλές σχέσεις. Όπως είπε, «ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος. Με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να ‘κρεμάσει’ φίλο και, όπως ήταν φυσικό, σε αυτό το επίπεδο συγκρούονταν με έναν ‘ξύλινο’ ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος».
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ tribune.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου