ΔΕΟΣ. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


Ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ που χρονολογείται στο 345 μΧ, είναι ο αυθεντικός. Είναι εκείνος που έστησαν οι Ρωμαίοι. 
Είχε ανοιχτεί για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο συντήρησης από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών είχαν ληφθεί δείγματα και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους παρείχε στο National Geographic η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.
Η επιστημονική χρονολόγηση έδειξε ότι τα πετρώματα του μνημείου χρονολογούνται στο 345 μΧ, την ώρα που γνωρίζουμε από ιστορικές πηγές ότι οι Ρωμαίοι είχαν εντοπίσει το ακριβές σημείο της ταφής του Ιησού το 326. Οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ ένα χρόνο νωρίτερα με σκοπό να εντοπίσουν το σημείο ταφής του Χριστού και εστίασαν από την πρώτη στιγμή την προσοχή τους σε έναν ναό που είχε χτιστεί 200 χρόνια νωρίτερα. Τον αναστήλωσαν και άρχισαν τις ανασκαφές, ανακαλύπτοντας έναν τάφο, σκεπασμένο με ασβεστόλιθο.
Η κορυφή του σπηλαίου είχε αφαιρεθεί, προκειμένου να αποκαλύπτεται το εσωτερικό του τάφου, με το Άγιο Κουβούκλιο χτισμένο γύρω - γύρω. Οι πρόσφατες έρευνες του Πολυτεχνείου, αποκάλυψαν στο εσωτερικό ένα μακρόστενο ξύλινο κρεβάτι, όπου πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά την Σταύρωση. Το καλύπτει μάρμαρο που τοποθετήθηκε εκεί το αργότερο το 1555 μΧ.
Το National Geographic αναφέρει μεταξύ των αλλων: Αν και είναι αρχαιολογικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί ότι ο τάφος είναι το σημείο ταφής ενός Εβραίου που ήταν γνωστός ως Ιησούς από την Ναζαρέτ και ο οποίος σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 30 ή το 33 μΧ, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης.

Σχόλια