ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΕΙΣΜΟΥΣ


        Στην Ελλάδα έχουν πιθανώς γίνει έξι σεισμοί σχετιζόμενοι με την ανθρώπινη δραστηριότητα, λόγω της δημιουργίας φραγμάτων και αντίστοιχων τεχνητών λιμνών που συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού.
Κατα σειρά μεγέθους κλίμακος Ρίχτερ.
 Φράγμα Πολυφύτου Κοζάνης-Αλιάκμονα (1995 - 6,5 βαθμοί - ο ισχυρότερος ανθρωπογενής σεισμός στη χώρα μας), Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας (1966 - 6,2 βαθμοί), Μαραθώνα (1938 - 5,7 βαθμοί), Πουρναρίου Άρτας-Αράχθου (1981 - 5,6 βαθμοί), Ασωμάτων Βέροιας (1984 - 5,4 βαθμοί) και Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας-Αχελώου (1969 - 4,6 βαθμοί).

Τα συμπεράσματα βγαίνουν απο τη βάση δεδομένων HiQuake, η οποία αναπτύχθηκε το 2016 από Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων Ντάραμ και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον υδρογεωλόγο Μάιλς Ουίλσον.

Τα ορυχεία φθάνουν όλο και βαθύτερα, τα μεγάλα φράγματα νερού γίνονται όλο και συχνότερα, ενώ κτίζονται όλο και μεγαλύτερα κτίρια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι περισσότεροι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι της τάξης των τριών έως τεσσάρων βαθμών, αλλά ορισμένοι είναι πολύ πιο ισχυροί. Ο ισχυρότερος σεισμός που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων, είναι ο ισχύος 7,9 βαθμών, ο οποίος προκλήθηκε στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας το 2008 λόγω της δημιουργίας ενός μεγάλου φράγματος νερού. Αλλά και το 2015, ο καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ ισχύος 7,8 βαθμών  αποδόθηκε στην άντληση υπόγειων υδάτων.Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρονται σε αύξηση των ανθρωπογενών σεισμών στο μέλλον, λόγω της εντεινόμενης αξιοποίησης της υπόγειας γεωθερμικής ενέργειας, αλλά και της  υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ώστε να μην επιβαρύνει ως αέριο του θερμοκηπίου την κλιματική αλλαγή.
Να σημειωθεί ότι σε 728 εκτιμούν οι επιστήμονες ότι είναι οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη μας τα τελευταία 150 χρόνια που μπορεί να οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια.

Σχόλια