ΚΟΙΝΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

 



Μία αεροναυτική δύναμη ταχείας επέμβασης η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή μας.  

Ο αγωγός East Med και η διασύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-ΕΕ ξεκινούν  από τον επόμενο μήνα.

Το πολεμικό ναυτικό  των τριών χωρών  θα  δημιουργήσει  αεροναυτική δύναμη ταχείας επεμβάσεως, για να μπορούν να επεμβαίνουν  οι χώρες σε ολόκληρη της διαδρομή του αγωγού και του καλωδίου,  ελέγχοντας για τυχόν προβοκάτσιες και άλλες ενέργειες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα pentapostagma.gr, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα πλέον στην Α.Μεσόγειο, αλλά και η πλήρης απομόνωση της Τουρκίας.

Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι το καλώδιο που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών θα είναι  1.500 χιλιομέτρων και οι εργασίες πόντισης του θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ τον Νοέμβριο.
Η χωρητικότητα θα είναι της τάξης των 2.000 μεγαβάτ και θα μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια.
Οι εργασίες πόντισης του  αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022 και η πρώτη του φάση θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,13 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το έργο προέκυψε εν μέσω βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών , σε συνδυασμό με την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίων στην ανατολική Μεσόγειο που θα  χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
   
Από τη στιγμή που οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συμπίπτουν με την δημιουργία ενός άξονα που κινείται εναντίον της  περιφερειακής αντιπάλου Τουρκίας η οποία θέλει να «επεκταθεί» στην Α.Μεσόγειο, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα timesofisrael.com .
Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιείται και η  άσκηση «Νέμεσις 2017» στην οποία συμμετέχουν πλοία και δυνάμεις από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο . 
Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο άμυνας οι  τρεις χώρες πραγματοποιούν ασκήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη βάση τρομοκρατικού  σεναρίου συμμετείχαν και αεροναυτικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν έκτακτη κατάσταση σε πλατφόρμα εξόρυξης αερίου .
Με συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ισραήλ  και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) αλλά και πλοίων των εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A. πραγματοποιήθηκε  η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 2017».

Η δημιουργία λοιπόν από Ελλάδα , Ισραήλ και Κύπρο ναυτικών ομάδων με ταχέα εξοπλισμένα σκάφη,  τα οποία θα  μεταφέρουν δύναμη πάνοπλων κομάντος με σκοπό την ταχύτατη αντίδραση σε τυχόν επεισόδια σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα που θα τεθούν  σε ισχύ και φυσικά στις πλατφόρμες εξόρυξης, φέρνουν τους Τούρκους να έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός απο το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό που το φοβούνται και το Ισραηλινό και κατ’ επέκταση τις ίδιες τις ΗΠΑ που συμμετέχουν σε όλα αυτά τα Ισραηλινά προγράμματα.

Σχόλια