ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΞΕΚΛΗΡΙΖΟΥΝ ΦΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ


Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή περίπου 10 μελών απομονωμένης φυλής που ζεί σε απομακρυσμένο τμήμα κατά μήκος του ποταμού Αμαζονίου μετά την καταγγελία που υπέβαλε η Βραζιλιάνικη υπηρεσία Funai για τις αυτόχθονες υποθέσεις.

 Το γραφείο υποθέσεων για Αυτόχθονες της Βραζιλίας, πρίν τρία χρόνια,  επιβεβαίωσε την παρουσία 27 ομάδων ιθαγενών που ζουν σε ακραία απομόνωση στην μεγάλη περιοχή του Αμαζονίου της Βραζιλίας, καθιστώντας την περιοχή το σπίτι του μεγαλύτερου αριθμού απομονωμένων φυλών στον κόσμο. Το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τη Βραζιλία, κατέχει το Περού με 15 απομονωμένες φυλές ιθαγενών.  

Δημοσίευμα των New York Times και της Independent, αναφέρουν το γεγονός. Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, κάποιοι μεταλλωρύχοι πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και μάρτυρες αναφέρουν ότι καυχήθηκαν για τις δολοφονίες. Οι μάρτυρες δηλώνουν πως πρίν απο ένα μήνα, μεταλλωρύχοι περιέγραψαν με λεπτομέρειες ότι τεμάχισαν σώματα ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι και πως μαζί τους είχαν και τρόπαια. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα ανάμεσα στα δολοφονηθέντα μέλη ήταν γυναίκες και παιδιά.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας, Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari και πως τα στοιχεία είναι σημαντικά.
Ανέφερε επίσης ότι ήταν το δεύτερο επεισόδιο που ερευνούσε φέτος για ίδιο γεγονός. Η πρώτη  δολοφονία μελών φυλών συνέβη τον Φεβρουάριο και αυτή η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

   
Η Survival International, παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των φυλών του Αμαζονίου, πρόκειται για γενοκτονία.   Οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την Βραζιλιάνικη κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών και την επικρίνουν καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών. Επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ασύδοτη παραχώρηση  παρθένων δασών  με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση. 
Όπως γράφει η Guardian, η περιοχή διαθέτει χρυσό, χαλκό, μαγγάνιο, νικέλιο, ταντάλιο και σιδηρομετάλλευμα. H κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει μειώσει τους προϋπολογισμούς των οργανισμών που καταπολεμούν την παράνομη αποψίλωση των δασών, καθώς και τον προϋπολογισμό του οργανισμού που προστατεύει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Σχόλια