ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ


Απο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων καταδικάσθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009,  σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
Δεν αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα, ενώ του επεβλήθη η ανώτατη ποινή για τη συγκεκριμένη πράξη  με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα.
Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο κατηγορούμενος όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και να ακούει τις απόψεις τους. Παρεβη τον σεβασμό στο νόμο και στην ομάδα στην συλλογικότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.
Ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε για μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος που του είχαν αποδοθεί, και συγκεκριμένα γιατί το Νοέμβριο του 2010 δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 ως όφειλε. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο και πως διατηρούσε θέση στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες παράλληλα με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ. Ο εισαγγελικός λειτουργός που χθες είχε εισηγηθεί την καταδίκη των πρώην επικεφαλής της Αρχής υποστήριξε πως η πράξη της παράβασης καθήκοντος για την οποία καταδικάστηκε, έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Αναμένονται εξελίξεις και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν η υπόθεση θα πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών, που πριν λίγους μήνες τον απάλλαξε από την κατηγορία.

Οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει από την Ελληνική πλευρά την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου  από κάθε κατηγορία, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για την υπόθεση Γεωργίου, χαρακτηρίζοντας τεράστιο λάθος την ποινική δίωξή του.

Σχόλια