ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ??

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου, για κατ' αρχή συζητήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό χρονικό διάστημα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της νέας ηγεσίας, για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου. 
Ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί, από τη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα των Σκοπίων οδικώς, διότι εξαιτίας της ονομασίας του αεροδρομίου των γειτόνων  ως Αλέξανδρος ο Μέγας,  οι Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες δεν δέχονται να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Ομως, και η εθνική οδός της χώρας που οδηγεί στην πρωτεύουσα φέρει την ονομασία Αλέξανδρος ο Μακεδών !!
Να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.  62 βουλευτές απο τους 120. Και ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, εξακολουθεί να έχει αλυτρωτικά ιδεολογήματα και ελέγχει μεγάλο μέρος του σλαβικού πληθυσμού. 
Εξ' άλλου είναι και οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και εν αναμονή των αποτελεσμάτων  εκτιμάται ότι η επίσκεψη Κοτζιά, μόνον περιορισμένες διερευνητικές κινήσεις θα έχει σχετικά με το όνομα, την ίδια ώρα που η Σκοπιανή κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη μια επιτυχία, ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε. Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ, η Αθήνα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φώς για ένταξη χωρίς προηγούμενη επίλυση της ονομασίας. Όσο για την ένταξη στην Ε.Ε. τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νέα Σκοπιανή ηγεσία, θέλει να βάλει τη χώρα στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία. Για να αποσπάσει δε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, διογκώνει την Ρωσική επιρροή αναφέροντάς την ως Ρωσικό κίνδυνο, παρά του ότι  ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει ότι ισχύουν οι αποφάσεις που έλαβε ο Οργανισμός στο Βουκουρέστι, το 2008, και επαναβεβαιώθηκαν μετά. Τα Σκόπια ελπίζουν σε στήριξη από το Βερολίνο, και τη Σόφια, αφού είναι γνωστή η στήριξη απο την Τουρκία. 
Να μην ξεχνάμε ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάροβα, σε μια άκρως εχθρική κίνηση πρός την Ελλάδα, διαβεβαίωσε τα Σκόπια ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2018 που η Βουλγαρία θα έχει την Ευρωπαϊκή προεδρία, θα προωθήσει την υποψηφιότητα του κρατιδίου στην Ε.Ε.

Σχόλια