ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επανεργοποιείται από το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο αναδρομική ισχύ, ο Κανονισμός του Δουβλίνου για την Ελλάδα. Κανονικά λειτουργεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, εκτιμά ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη σταδιακή ενεργοποίηση από τις 15 Μαρτίου 2017 του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στην ΕΕ από την ελληνική  επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη. Ας σημειωθεί ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
 Μιλώντας στο μαγκαζίνο «Report Mainz» της τηλεόρασης ARD ο υπ. Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά από το 2011 η Ελλάδα θα δεχθεί από τη Γερμανία πρόσφυγες στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι αυτό θέλω να τις βοηθήσω.»
Η επανεργοποίηση του Δουβλίνου δεν θα αφορά ωστόσο τις ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους και των ελληνικών αρχών.
Ο Έλληνας επίτροπος για ζητήματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες μετά τις 15 Μαρτίου και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε κράτη μέλη έχοντας μπει στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω Ελλάδας.
Η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν πετύχει η Ελλάδα και η Ιταλία στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη των αποτυπωμάτων και για το λόγο αυτό αποφάσισε να αρχειοθετήσει την διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε κινήσει εναντίον των δύο χωρών.
Αντληση πηγής dw

Σχόλια