Στην Ολομέλεια προς συζήτηση στις 31 Ιουλίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατατέθηκε με αλλαγές, στην οργάνωση και τη λειτουργία της ανώτατης Εκπαίδευσης.
Μεταξύ των άλλων προβλέπονται:
Ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης
και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και κατάργηση των υφιστάμενων Ινστιτούτων Δια
Βίου Εκπαίδευσης καθώς και των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ιδρυμάτων.
Θεσμοθετούνται Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
(ΑΣΑΕΕ), αντικαθιστώντας τα Συμβούλια Ιδρύματος, με κύριο σκοπό την χάραξη της
στρατηγικής για την ανάπτυξη του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και
έρευνας, σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την εκτίμηση των
αναπτυξιακών προοπτικών και την στρατηγική που έχει κάθε ίδρυμα της Περιφέρειάς
του, τη δυνατότητα εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργειών μεταξύ των
ιδρυμάτων αυτών και τη διαμόρφωση κρίσιμων κοινών υποδομών.Τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, κάθε δύο έτη θα συντάσσουν απολογισμό πεπραγμένων. Τα μέλη του θα έχουν τριετή θητεία, με δυνατότητα επανεκλογής για μία δεύτερη.
Στο σχέδιο νόμου, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο (άρθρο 3). Ορίζονται επιπροσθέτως οι περιπτώσεις για τις οποίες θα επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ΑΕΙ αυτεπαγγέλτως, χωρίς απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου: «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».
Ρυθμίζεται η λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Με το άρθρο 35 κατοχυρώνεται η πρόσβαση των υποψηφίων στον δεύτερο κύκλο σπουδών, άσχετα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Οι φοιτητές που θα απαλλάσσονται τελών φοίτησης δεν θα υπερβαίνουν το 30% του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΠΜΣ.
Καθορίζεται η λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ). Τίθενται περιορισμοί σε σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ώστε το αντίτιμο που δίνουν οι φοιτητές να κυμαίνεται «εντός λογικών ορίων» και να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. «Τέλη φοίτησης επιβάλλονται μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των ΠΜΣ, ενώ τα αδικαιολόγητα υψηλά τέλη φοίτησης ελέγχονται από τον υπουργό» αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Προβλέπεται η δυνατότητα των ΑΕΙ να διοργανώνουν, κατ΄ εξαίρεση, προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου συνολικά ή εν μέρει σε ξένη γλώσσα, αποκλειστικά σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Καταργείται το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο και ανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις μετακίνησης μελών ΔΕΠ.
Συστήνεται δικαστικό γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Πάντειο πανεπιστήμιο, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Νομική Υπηρεσία.
Καταργείτε η αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου