Με τα λόγια
αυτά αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε το μεσημέρι μια από
τις πιο ωμές παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή σε συνέντευξή του στο
αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Το ακριβές
δημοσίευμα του CNBC
Διατηρώντας την ανωνυμία του εκτίμησε ότι θα χρειαστούν «20 χρόνια για να διορθώσουμε την Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει : «με την προϋπόθεση να υπάρχει αποτελεσματικότητα και σταθερότητα στη χώρα κάτι που θα εξασφάλιζε ένα πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Είναι προφανές το τι θέλει να πει ο ανώνυμος αξιωματούχος. Αναφέρεται στην επιλογή ενός προσώπου το οποίο θα αναλάβει τα ηνία με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων εξουσίας και όχι μόνον. Βλέπε οικουμενική, ή κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Μόνον που αυτή η «πρόταση» δεν προέρχεται από έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά από τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Αυτή η πρόταση – επιλογή συνιστά ευθεία και ωμή παρέμβαση. Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά. Συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.
Με λίγα λόγια, το Ταμείο θα συμφωνούσε να μπει στο πρόγραμμα αμέσως, παραπέμποντας στον στόχο του Γάλλο προέδρου για μια ευρεία μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας. Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα
«Που διαφώνησαν επί της ουσίας οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Eurogroup» αναρωτιέται ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Για να δώσει άμεσα την απάντηση:
«Οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τα τεχνικά κλιμάκια από το ΔΝΤ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις - κάτι που είναι κλειδί για να καθοριστεί πώς θα γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος».
Και αμέσως μετά περνά σε μια πρώτη ανάλυση του πολιτικού ρίσκου στην Ελλαδα:
«Ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία».
Μάλιστα θεωρεί ότι το διαπραγματευτικό εύρος της ελληνικής πλευράς είναι εξαιρετικά περιορισμένο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν τελικά σε συμφωνία για το χρέος, είναι οι προσεχείς προθεσμίες πληρωμών που θα τους αναγκάσουν να συμφωνήσουν».Χωρίς κεφάλαια, η Αθήνα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους πιστωτές της, ενδεχόμενο το οποίο θα καθιστούσε ακόμη χειρότερη την κατάσταση
«Κάποιος πρέπει να δώσει κάτι. Υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της χρονικής πίεσης», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC.
Επίσης, ένας αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο πρακτορείο ότι "είναι στόχος μας να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου".
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περί τα 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της τον Ιούλιο και το τωρινό αδιέξοδο για το χρέος καθυστερεί περαιτέρω εκταμιεύσεις από το τωρινό πρόγραμμα διάσωσης.
Χωρίς κεφάλαια, η Αθήνα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους πιστωτές της, ενδεχόμενο το οποίο θα καθιστούσε ακόμη χειρότερη την κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και στο επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εμφανίζεται απαισιόδοξος και αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς στην Αθήνα.
Αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, παρά το ότι βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου