ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ


Ρωσία και Κίνα σκέφτονται σοβαρά την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην επιφάνεια της Σελήνης, με ορίζοντα χρόνου το 2035. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού σε ένα σεληνιακό πρόγραμμα, με τη Μόσχα να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην <<πυρηνική διαστημική ενέργεια>>.

<<Σήμερα εξετάζουμε σοβαρά ένα έργο, κάπου στο τέλος του 2033-2035, για την παράδοση και εγκατάσταση μιας μονάδας ισχύος στη σεληνιακή επιφάνεια μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας>>, δήλωσε ο Μπορίσοφ σύμφωνα με το Reuters.
Τα ηλιακά πάνελ δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μελλοντικούς σεληνιακούς οικισμούς, είπε, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε. <<Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση. Θα πρέπει να γίνει σε αυτόματη λειτουργία, χωρίς την παρουσία ανθρώπων. Αυτό είναι το πιθανό σχέδιο>>.

Ο Μπορίσοφ μίλησε για κατασκευή πυρηνικού διαστημόπλοιου φορτίου. Όλα τα τεχνικά ερωτήματα σχετικά με το έργο έχουν λυθεί ανέφερε, εκτός από την εξεύρεση λύσης για τον τρόπο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα. <<Δουλεύουμε σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια κυκλώπεια δομή, θα μπορούσε χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και έναν στρόβιλο υψηλής ισχύος, να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να εμπλέκεται σε πολλές άλλες εφαρμογές>>.

Η Κίνα δήλωσε πρίν ένα μήνα, ότι θέλει να στείλει τον πρώτο Κινέζο αστροναύτη στη Σελήνη πριν από το 2030. Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ψευδή όπως είπε προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

Σχόλια