ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΜΜΑΟΥΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απο την αντιεισαγγελέα Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη, να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης 23 ιδιώτες για λήψη εικονικών τραπεζικών δανείων με επίκεντρο το μοναστήρι «Αναστάσεως του Κυρίου - Εμμαούς» στον 'Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη πρόταση συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο που στήθηκε με «βιτρίνα» το ησυχαστήριο της «Εμμαούς», και περιλαμβάνει αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και ιδιωτών με «φουσκωμένα» τραπεζικά δάνεια, συναλλαγές μέσω εξωχώριας (off shore) εταιρείας στη Λιβερία και επενδύσεις σε εταιρεία που βάρεσε «κανόνι». Το βασικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης, που άρχισε να ερευνάται από το 2008, έχει πάρει ήδη το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες με την παραπομπή σε δίκη έξι προσώπων, ανάμεσά στους οποίους τρεις μοναχοί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), μία εργολάβος, ένας πολιτικός μηχανικός κι ένας δικηγόρος, που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ύψους 28 εκατ. ευρώ, εις βάρος του μοναστηριού.
Η εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε τώρα στο Δικαστικό Συμβούλιο, αφορά ευθύνες που αναζητήθηκαν στα πρόσωπα πιστών και φίλων του μοναστηριού, που συνήψαν δάνεια - το συνολικό ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ - με συγκεκριμένη τράπεζα για την αγορά ακινήτων για λογαριασμό της «Εμμαούς». Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύναψη των δανείων επιτυγχάνονταν με την εκτίμηση του ακινήτου από τον εκτιμητή της τράπεζας σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής. Ο εκτιμητής που φαίνεται ότι ήταν στο κόλπο απεβίωσε, και η εις βάρος του δίωξη έπαυσε οριστικά.
AdTech Ad
Μερίδα δανειοληπτών δήλωσαν παραπλανημένοι, αφού όπως υποστήριξαν στην ανάκριση, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά το μοναστήρι για την ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας από τους υπευθύνους του τη διαβεβαίωση ότι εκείνοι θα αναλάμβαναν την αποπληρωμή των δόσεων - κάτι που φυσικά ουδέποτε έγινε. Αντιθέτως, όπως προέκυψε, μέρος των χορηγούμενων δανείων περιήλθε στην περιουσία των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση.
Κατά την αντεισαγγελέα Εφετών, οι εμπλεκόμενοι δανειολήπτες θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για το αδίκημα της απάτης σε βάρος τράπεζας, ενώ τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή τους ή όχι, έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί επ' αυτού με την έκδοση βουλεύματος. Πηγή: ΑΠΕ

Να θυμηθούμε το ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη από την εφημερίδα Μακεδονία.Ιερές μπίζνες ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ καταλογίζονται σε δύο «πνευματικούς» μοναχούς της μονής Αναστάσεως του Κυρίου - Εμμαούς, σε δύο μοναχές της, όπως και σε ακόμη 31 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τραπεζικοί, συμβολαιογράφοι και ιδιώτες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που βασίστηκε στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι εκπρόσωποι του μοναστηριού, και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος μοναχός, που είναι πνευματικός της μονής, ένας νεότερος μοναχός, που είχε τοποθετηθεί οικονομικός διαχειριστής του, η ηγουμένη και ακόμη μία μοναχή, η οποία όμως δεν ζει πλέον στο μοναστήρι, κατηγορούνται πως το συγκεκριμένο διάστημα προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων από ιδιώτες, η αξία των οποίων ήταν ιδιαίτερα μικρή.
  Στη συνέχεια φέρονται ότι λάμβαναν τραπεζικά δάνεια πολύ μεγαλύτερων ποσών, καταφέρνοντας με τη συνεργασία εκτιμητών τραπεζών και υπαλλήλων να εμφανίσουν κατά πολύ υψηλότερη την αξία των αγορασθέντων ακινήτων. Μάλιστα κατηγορούνται, όπως φαίνεται από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ότι έλαβαν δάνειο 35 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αποπλήρωσαν όλα τα υπόλοιπα. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών είχαν μπει 30 συμβόλαια αγορών ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αντίστοιχες λήψεις δανείων.
  Η δικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέσω της συγκεκριμένης «κομπίνας» το μοναστήρι και οι τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια ζημιώθηκαν σε ποσό που φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως φαίνεται και από τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι από την πολυετή έρευνα των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι καρπώθηκαν τα χρήματα της διαφοράς της αγοράς των ακινήτων από τα ποσά των δανείων, την ώρα που το μοναστήρι ως νομικό πρόσωπο αποπλήρωνε τα υψηλόποσα δάνεια από τις δωρεές των πιστών που συγκέντρωνε.

Κατηγορούμενη για παράνομη κατάληψη

Η ηγουμένη του μοναστηριού έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στο τριμελές πλημμελειοδικείο για παράνομη κατάληψη και παράλληλη εκχέρσωση δάσους, που αφορά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από το μοναστήρι και ανήκουν σ’ αυτό.
  Η έρευνα για την υπόθεση είχε γίνει με αφορμή την αποστολή της απόφασης της διευθύντριας Δασών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι του μοναστηριού έχουν χτίσει αυθαίρετα κτίσματα σε έκταση δύο στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένη δασική. Μάλιστα είχαν κινηθεί οι διαδικασίες με παράδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων. «Προέβη σε παράνομη κατάληψη, εκχέρσωση και αλλαγή χρήσης δημόσιας δασικής έκτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση της διευθύντριας Δασών.
  Το μοναστήρι πάντως, μετά την έκθεση διοικητικής αποβολής, παρέδωσε τον συγκεκριμένο χώρο στο δημόσιο, όπου ανήκει, και αναμένεται στο δικαστήριο να κατατεθεί και το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Μάλιστα, επειδή κατηγορείται και για εκχέρσωση, ζητήθηκε να υποδειχτεί ο χώρος, τον οποίο οι υπεύθυνοι του μοναστηριού γέμισαν με φυτά.

Αποκάλυψη μέσω Βατοπεδίου

  Η δραστηριότητα των υπευθύνων του μοναστηριού βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών από τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για «περίεργες» αγοραπωλησίες οικοπέδων μεταξύ μοναστηριού και ιδιωτών.
  Η τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας ερεύνησε καταγγελίες που ανέφεραν πως το μοναστήρι αγόραζε και πουλούσε ακίνητα σε κανονικές τιμές, αλλά στα συμβόλαια που καταρτίστηκαν αναγράφονταν πολύ υψηλότερες και έτσι εισέπραττε μεγαλύτερα ποσά δανείων. Χαρακτηριστική ήταν η επιχείρηση που είχαν στήσει την περίοδο εκείνη οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών κατάσχοντας μέσα από το μοναστήρι όλα τα ύποπτα συμβόλαια αγοραπωλησιών και δανείων που είχαν ληφθεί.
  Η έρευνα παραγγέλθηκε από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Γιώργο Μπόμπολη, ύστερα από όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου. Όπως είχε υποστηρίξει, μέσω του συγκεκριμένου μοναστηριού γινόταν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε πως το μοναστήρι είχε επενδύσει στην εταιρεία συμμετοχών «Ρούμπικον», που χτύπησε κανόνι εξαπατώντας εκατοντάδες επενδυτές, ενώ ο ιδιοκτήτης της, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκες, ακόμη αναζητείται.

Οι επενδύσεις και οι εκτιμητές
 
Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ είναι αποκαλυπτικά για το σκάνδαλο που στήθηκε στο ιερό ησυχαστήριο, τα μέλη του οποίου βρέθηκαν μέχρι και μέτοχοι σε επενδυτικές εταιρείες με μετοχές που όμως αποδείχτηκαν «φούσκες». Οι ύποπτες συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε ότι γίνονταν με βιτρίνα το μοναστήρι και τα χρήματα από τραπεζικά δάνεια διοχετεύονταν σε «επενδύσεις» μετοχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνταν μέσω της off shore εταιρείας.
  Όπως επισημαίνεται στην ογκώδη δικογραφία και στα δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ, η ηγουμένη του μοναστηριού εμφανιζόταν μέχρι και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ρούμπικον», αλλά δικαιώθηκε όταν προσέφυγε στα δικαστήρια για πλαστογραφία της υπογραφής της. «Eγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτε απ’ όλα όσα έγιναν. Εγώ έπλεκα κομποσκοίνια» ισχυρίστηκε η 47χρονη ηγουμένη, και τα επιχειρήματά της έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, που θεώρησε ότι και η ίδια έπεσε θύμα, ενώ έχει απαλλαγεί και με βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων.
  Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκτός του βασικού της μετόχου που εξαφανίστηκε, είχε συμμέτοχους «αχυράνθρωπους», οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί για να βγάζουν ένα απλό μεροκάματο βάζοντας την υπογραφή τους, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά. Πάντως η συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο από το μοναστήρι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
 
Εντύπωση όμως προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας που προηγήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκαν οι αγοραπωλησίες των φθηνών ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμητές των τραπεζών ήταν δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που συνεργάζονταν με τα τραπεζικά καταστήματα φροντίζοντας να «φουσκώνουν» την αξία των ακινήτων στα συμβόλαια των δανείων. Ακόμη και οι ιδιώτες που εμπλέκονται είχαν σχέσεις «πίστης» με το μοναστήρι, προωθώντας τα χαμηλής αξίας ακίνητα στους υπευθύνους του.

Σχόλια

  1. ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 70.000 ΠΟΥ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΝΕΛΕΙΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΜΟΥ!!!!!!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ ΠΑΛΗΟΛΑΜΟΓΙΑ .ΑΝ ΤΥΠΩΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ Κ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 70.000 ΠΟΥ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΝΕΛΕΙΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΜΟΥ!!!!!!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ ΠΑΛΗΟΛΑΜΟΓΙΑ .ΑΝ ΤΥΠΩΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ Κ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου