ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΓΟΣ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΠΟΝΟΜΗ 1εκ. δολαρίων.


Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν. Μαθηματικός Μάγος. Έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα στον κόσμο. Григо́рий Я́ковлевич Перельма́н. Γέννηση 13 Ιουνίου 1966, Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη).

Φωτογραφήθηκε στο μετρό από Ρώσο blogger. Εμφανίζεται στις φωτογραφίες με ανατριχιασμένα μαλλιά, γενειάδα και παλιά παπούτσια σχεδόν σαν να ήταν άστεγος. Το Ινστιτούτο Clay ανακοίνωσε την απονομή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον Perelman σχετικά με την εικασία Poincaré, την οποία ο μαθηματικός απέρριψε λέγοντας: Αν η λύση είναι η σωστή, δεν χρειάζεται άλλο βραβείο.
Ο Διδάκτωρ των μαθηματικών Περελμάν έγινε ο πρώτος επιστήμονας που αρνήθηκε να παραλάβει το θεωρούμενο ως Νόμπελ των μαθηματικών Μετάλλιο Φιλντς το 2006 λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος, γι’ αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι» Ο Περελμάν, αρνήθηκε να παραλάβει εκτός από το μετάλλιο Φιλντς το 2006, άλλα δύο βραβεία: Το βραβείο της Ευρωπαϊκής μαθηματικής εταιρείας το 1996 και το βραβείο της χιλιετηρίδας (αγγλ: Millennium Prize) το 2010 από το Ινστιτούτο Clay Mathematics.
Έλυσε το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως εικασία του Πουανκαρέ. Μέσω της απόδειξης αυτής γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Ο Περελμάν, σε τρία άρθρα που δημοσίευσε το 2002 και το 2003, απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ. Ως εικασία είχε τεθεί το 1904. Πριν από τη λύση της από τον Περελμάν, θεωρούνταν ως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον κόσμο.
Η περιπλοκότητα της εικασίας του Πουανκαρέ, έφερε ιδιοφυείς μαθηματικούς να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της απόδειξης του Περελμάν. Η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για τον χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
HellasNow

Σχόλια