ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΙΣΡΑΤΑ

Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε σήμερα την αντίθεση της στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Και αυτό επειδή μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε περαιτέρω την σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, αλλά θα προκαλούσε και την εξάπλωση της σε όλη την γύρω περιοχή.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος λόγω των απειλών που δέχεται η χώρα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου συνέχισε, μας απέκλεισαν. Προσπάθησαν να <<παίξουν μπάλα>> μεταξύ τους τρεις - τέσσερις χώρες, όμως εμείς τούς λέμε πως καμία συμφωνία δεν ισχύει αν δεν περιλαμβάνει και την Τουρκία. Ο πιο σοφός τρόπος είναι η συνεργασία μαζί μας που βρισκόμαστε και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αεροσκάφος Airbus A330-202 των λιβυκών αερογραμμών κατευθύνεται στη Μισράτα. Μεταφέρει 800 Σύριους τζιχαντιστές από την Τουρκία.
Στο μεταξύ ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, βρίσκεται στο Κάιρο για επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.  Κοινός στόχος των δύο ανδρών είναι η αποτροπή της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη και η σύντομη κατάληψη της Τρίπολης.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Le Monde ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης συνιστούν ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Και εξέφρασε τη λύπη του για τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκταση της κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο, ενώ προβληματίστηκε για τις  αραβόφωνες ομάδες, πιθανώς προερχόμενες από τη Συρία, που θα αναπτυχθούν στο πλευρό της GNA, καθώς και για την άφιξη αεροσκαφών από τη Συρία στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.
Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι αεροδιάδρομο προσγείωσης που προσπαθούν να κατασκευάσουν οι τουρκικές δυνάμεις κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα, χτύπησε η αεροπορία του Χαφτάρ.

ΧΛΙΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΝ
Μακρόν και Σίσι τηλεφωνικά, συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και να διευκολύνουν επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως το πρωτόκολλο συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους, είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας.

Σχόλια