ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Νωρίς το απόγευμα η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έστειλε επίσημο αίτημα στον Αραβικό Σύνδεσμο, ζητώντας να ενεργοποιήσει το στρατιωτικό σκέλος του κατά της επερχόμενης τουρκικής εισβολής στη Λιβύη, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης, την ίδια ώρα που όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών η πτώση του σημερινού Λιβυκού καθεστώτος.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακομματική συμφωνία πλέον των επιτροπών άμυνας της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς και της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, βάζει φρένο στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Άγκυρα. Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και χαρακτηρίζεται ως ήττα του Τράμπ. Υπάρχει μάλιστα και εισήγηση πρός τον Αμερικανό πρόεδρο, να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλία έστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων και υπενθυμίζει πως από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni. Πρόκειται για την φρεγάτα Μartinengo, που βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Λάρνακας, με σκοπό την περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, αναφέρεται σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν. Και συνεχίζει: Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές, αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι.
ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
 Ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στοχεύει να εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή της βόρειας Συρίας δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT. Η Αγκυρα όπως είπε θα χρηματοδοτήσει την επανεγκατάσταση αυτή των προσφύγων μόνη της, εάν οι σύμμαχοι δεν παράσχουν στήριξη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΔΗΣΗ.... Δεν μας τα <<λένε>> καλά οι Αιγύπτιοι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποκάλυψε στους εκπροσώπους των κομμάτων στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει το pronews.gr, ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανακηρύξει αμοιβαία με την Ελλάδα ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά με τις τουρκικές θέσεις.

Σχόλια