ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, Ρ-3Β, στο Πολεμικό Ναυτικό στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης,  ανακοίνωσε αναβάθμιση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Αποστολάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: Προωθούμε αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο εκσυχρονισμός του στόλου, πέραν του οφέλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 
Η σημερινή ημέρα είναι βέβαια το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της ΕΑΒ, της εταιρείας Lockheed Martin και της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θα ήθελα λοιπόν να τους εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, για την σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο είναι σε εξέλιξη.
Πιστοί πάντα στο όραμά μας, κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Έτσι σήμερα, παραλαμβάνουμε το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο ήδη έχει κάνει δοκιμές στον αέρα. Και μας φέρνει και πάλι τις σημαντικές δυνατότητες των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας στην επιτήρηση, στη συλλογή πληροφοριών και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζεται η νεοσύστατη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς.
Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό.
Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Μέσα από ένα πρόγραμμα που αποδείχθηκε σαφώς και διαφανέστατα, ότι είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομοτεχνική λύση.
Και μάλιστα με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε αυτό το πρόγραμμα.
Έτσι λοιπόν σήμερα, έχουμε πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και χαρούμενοι.
Να αισθανόμαστε δικαιωμένοι.

Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να ανταποκριθεί επιτυχώς στις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2040, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, συνιστά ένα εθνικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Οι ισχυρές και αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουν αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργιών και λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο. Και εκεί θα βοηθήσουν και τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.
Κοιτώντας όμως στο μέλλον, στις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο, αποσκοπούμε σε μια εύρωστη αμυντική υπόσταση, η οποία θα μας επιτρέψει τη συνεισφορά στη συλλογική προσπάθεια για ασφάλεια και σταθερότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση της κύριας αποστολή μας, που συνίσταται στην υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.


Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με τη χρήση πυραύλων AM-39 EXOCET.

Σχόλια