ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΝΤ


Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να στείλει σε πρώτη φάση 200 στρατιώτες στο Τσαντ, για να συμβάλουν όπως αναφέρεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η Ουγγρική κυβέρνηση θα ήθελε, στο ίδιο πλαίσιο, να στείλει παράλληλα στο Τσαντ και τα 14 εκατ. ευρώ που είναι η συνεισφορά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν υποδέχθηκε στη Βουδαπέστη τον πρόεδρο του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο και σε ανάρτηση του ανέφερε: Η μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς τη συνδρομή των χωρών της περιοχής του Σαχέλ. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει την περιοχή του Σαχέλ ως στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.
Στο Τσαντ υπάρχουν χιλιάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες, μεταξύ αυτών και περίπου 1.000 από τη Γαλλία.

Η Νιγηριανή δημοσιογράφος Νος Γκμπανταμόσι του Foreign Policy, δίνει άλλη διάσταση στο θέμα: <<Ο πραγματικός στόχος του Ορμπαν φαίνεται ότι είναι να εξασφαλίσει ένα κομμάτι από την πίτα των κρίσιμης αξίας ορυκτών που εντοπίζονται στο Τσαντ. Ο Ορμπαν κινείται μέσα από το αφρικανικό εγχειρίδιο του Πούτιν, προσφέροντας φθηνές επενδύσεις στο μέτωπο της ασφάλειας με αντάλλαγμα την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επιρροής. Όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι και ο Βίκτορ Ορμπαν έχει οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

<<Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους σε μια περίοδο κατά την οποία στρατεύματα από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως από τη Γαλλία, περιορίζουν την παρουσία τους στο Σαχέλ>>, είπε ο Γκανέζος αναλυτής Φιντέλ Ογούσου, στη Deutsche Welle.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ουγγαρία ανέπτυξε τους δεσμούς της με το Τσαντ, εγκαινιάζοντας εκεί ένα κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκτώντας διπλωματική παρουσία και υπογράφοντας συμφωνίες στους τομείς της γεωργίας και της εκπαίδευσης. Προσέφερε δεκάδες υποτροφίες σε φοιτητές από το Τσαντ που προτίθενται να σπουδάσουν σε ουγγρικά πανεπιστήμια. Σύνδεσμος ο 32χρονος γυιός του Βίκτορ Ορμπαν, ο Γκάσπαρ.

Η Ουγγαρία, χώρα που ανήκει στην  ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και με την Κίνα, οι οποίες έχουν δείξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους για την Αφρική.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Deutsche Welle




 

Σχόλια