ΞΑΝΑ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

 


Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε για την προεδρία της Κομισιόν να επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στη συγκεκριμένη θέση. 

Η Γερμανίδα Επίτροπος επανεκλέχθηκε με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, αφού αρνήθηκαν να την ψηφίσουν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βίκτορ Όρμπαν.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Εσθονή πρωθυπουργός Καγια Κάλας θα πάρει την θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ.
Η κα. Μελόνι, απείχε της ψηφοφορίας για την Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε Κόστα και Κάλας. Ο Βίκτορ Όρμπαν που καταψήφισε την πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.


Να αναφερθεί ότι όταν Γερμανία και Γαλλία κατέθεσαν νέο κείμενο με σειρά τροποποιήσεων, αρνήθηκε τις τροποποιήσεις η Ελλάδα, στο πλευρό της οποίας τάχθηκαν η Ιταλία, η Πολωνία και οκτώ ακόμα κράτη-μέλη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, ότι τέτοιου είδους αλλαγές δεν θα μπορούσαν να περάσουν τελευταία στιγμή για λόγους αρχής και θεσμικής διαδικασίας, ενώ για το κείμενο είχε υπάρξει σχετική επεξεργασία σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν στη συνέχεια δημόσια εκτίμηση τόσο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και για την Ιταλία, εξηγώντας ότι η συμφωνία των τριών δεν αποτέλεσε διαδικασία αποκλεισμού οποιουδήποτε. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, του Αυστριακού καγκελαρίου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνάντησε την κα.
Φον ντερ Λάιεν και <<κατ' ιδίαν>> στο περιθώριο της συνόδου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να αποφύγει την οποιαδήποτε <<σύγκρουση>>,  αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα μαζί με εκείνο της στρατηγικής ατζέντας, στο δείπνο των ηγετών, δηλαδή αρκετές ώρες μετά την έναρξη του συμβουλίου.


Σχόλια