ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΞΑΗΜΕΡΟ


Ενώ σε αρκετά κράτη-μέλη της Ένωσης πειραματίζονται με την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινείται προς ενεργοποίηση του άρθρου 25 του νόμου 5053/23. Πρόκειται για τον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη, ο οποίος όριζε με την υπουργική απόφαση 113169/7421/28/12/2023, την έναρξη 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, από την 1η Μαρτίου 2024.

Έτσι, έθεσε σε εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα την 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία, που αναμένεται να τεθεί σ’ εφαρμογή από 1/7/2024.  Δηλαδή, όταν η εργασία συμπίπτει με Κυριακή ή αργία, ο εργαζόμενος θα αμοίβεται επιπλέον του 40% συν την προσαύξηση 75%, ήτοι συνολικά 115%. Η απασχόληση 6ης ημέρας εντός της ίδιας εβδομάδας, δεν θα χορηγεί ρεπό, εκτός εάν αυτή συμπέσει με εξαιρέσιμη μέρα.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας για το προσωπικό τους, πρέπει να δηλώσουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη ημέρα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης για τον εργαζόμενο.

ΟΤ

Σχόλια