ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ. ΕΠΙΣΗΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.


Σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου της Βόρειας Μιτρόβιτσα, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος (KDTP) του Κοσσυφοπεδίου Ένις Κερβάν για αποδοχή με ψηφοφορία της Tουρκικής ως <<γλώσσας σε επίσημη χρήση>>.

Ο βουλευτής σε δήλωση του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu, είπε ότι με την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος, το Κόσοβο αποδείχθηκε ξανά ότι είναι ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κράτος. <<Σήμερα, η γλώσσα μας έχει γίνει επίσημη με την πλειοψηφία των ψήφων>>.

Η τουρκική έχει καθεστώς επίσημης γλώσσας στους δήμους Πρίζρεν και Μαμούσα στο Κοσσυφοπέδιο και το καθεστώς της <<γλώσσας σε επίσημη χρήση>> στους δήμους της Πρίστινα, του Γκιλάν, του Βιτσιτίριν και της Νότιας Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου, μια γλώσσα που παραδοσιακά ομιλείται εντός των δημοτικών συνόρων μπορεί να έχει το καθεστώς γλώσσας σε επίσημη χρήση, ανεξάρτητα από το ποσοστό εκπροσώπησής της.

Tά αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής που πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο (2011), αναφέρουν ότι στη χώρα ζουν συνολικά 18.738 Τούρκοι, ενώ υπολογίζονται σε 50 χιλιάδες αυτοί που μπορούν να καταλαβαίνουν τουρκικά εκτός από τη μητρική τους γλώσσα, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.


ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
The Hellenic Information Team



Σχόλια