ΚΟΥΡΔΟΣ ΒΓΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΗΤΤΗΜΕΝΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΚΟ


Υποψήφιος δήμαρχος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας DEM, που εξελέγη με μεγάλη διαφορά στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία, είδε την εκλογή του να ακυρώνεται και στη θέση του να τοποθετείται δήμαρχος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη με το 55,48% των ψήφων στην πόλη Βαν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, έναντι 27,15% του κύριου αντιπάλου του από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκλογική επιτροπή αμφισβήτησε τα πολιτικά δικαιώματα του Ζεϊντάν.
Το φιλοκουρδικό κόμμα υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο υποψήφιος του εκπλήρωνε όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες και έλαβε την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ζεϊντάν, σύμφωνα με φωτογραφίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA.

Οι αρχές κατηγόρησαν τον εκλεγμένο Δήμαρχο, ότι είχε παραστεί σε κηδείες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK.
Ο Ζεϊντάν είχε φυλακιστεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2022.

Περίπου 50 δήμαρχοι που εκλέχθηκαν το 2019 υποστηριζόμενοι από το HDP στη νοτιοανατολική Τουρκία αντικαταστάθηκαν από διοικητικούς εργαζόμενους που διορίστηκαν από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια