ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ;


Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι και στρατιωτικοί παράγοντες. Για πρώτη φορά, το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και drones που απογειώθηκαν από  Ιρανικό έδαφος.  Και παρ΄ ότι το σύνολο των πληγμάτων αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, το γεγονός επιφέρει νέες ισορροπίες μεταξύ των δύο αντιπάλων, δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας Stéphane Audrand, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. <<Ιστορικά, το Ισραήλ επιδεικνύει μηδενική ανοχή αν το έδαφός του πλήττεται από άλλο κράτος>>, συνεχίζει ο ίδιος και θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να μην αντιδράσει.

Οι δύο χώρες δεν πρόκειται να μείνουν σε όσα έχουν ήδη γίνει, αφού το συμπέρασμα για τους αναλυτές, συγκλίνει στο ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτη, σε μία αν και είναι πιθανό μία Μέση Ανατολή που βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του χάους.

Ο Tamir Hayman, πρώην αρχηγός των Ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει σήμερα το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεραίνει ότι η  Ισραηλινή απάντηση θα δοθεί εντός του εδάφους του Ιράν.

Ο Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Μελετών και Έρευνας στη Γενεύη για τον Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο, ανέφερε: Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ κατά ελεγχόμενο τρόπο, κυρίως για να μην λάβουν μία εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο του πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων, λέει η αναλύτρια Sima Shine, πρώην πράκτορας της Μοσάντ.

Λόγω της διπλωματικής και στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στην απόκρουση των ιρανικών επιθέσεων, η Societe Generale πιστεύει ότι οποιαδήποτε μεγάλου μεγέθους Ισραηλινή απάντηση, θα πρέπει να λάβει τίς ευλογίες της Ουάσιγκτον.

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

AFP

ΦΩΤΟ CNN

Σχόλια