Ο ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΑΛΛΑ 100δις ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Πρόταση πενταετούς πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, πρότεινε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το νέο πακέτο, κατά την άποψή του, θα έχει στόχο να καταστήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σε διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο, με στόχο να καταρτιστεί ένα πακέτο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσουν στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς πολεμά τη Ρωσική εισβολή, λένε διπλωμάτες, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι στιγμής, η αμυντική συμμαχία έχει περιοριστεί στην προμήθεια μη θανατηφόρου υλικού για την Ουκρανία, επειδή φοβάται ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, σημειώνει η Handlesblatt. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα μέλη της προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία σε διμερή βάση. Η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης παραδόσεις όπλων.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν είναι σε θέση να περάσει το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο που θέλει να στείλει στην Ουκρανία από το Κογκρέσο.
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί εντελώς.


Από την πλευρά της Γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με αυτό το σχέδιο. Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση και των 32 μελών της συμμαχίας.

Σχόλια