ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ!!


Η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνει έρευνα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεπαγώσει τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία και να ακολουθήσει μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Προτρέπουν επίσης το Συμβούλιο να αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου της Ουγγαρίας, λόγω έλλειψης κράτους δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 7.2 της συνθήκης ΕΕ και την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για τον καθορισμό της νομιμότητας της απόφασης της Επιτροπής να αποδεσμεύσει τα Ουγγρικά κεφάλαια, με έναρξη διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ. 

Η Επιτροπή είχε απελευθερώσει 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση της Ουγγαρίας στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Και αυτό για να εκτονωθεί η απειλή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο, ότι θα ασκήσει βέτο για να μην προχωρήσει η απόφαση χορήγησης καθεστώτος προς ένταξης χώρας στην Ουκρανία και η χρηματοδότησή της με 50 δισ. ευρώ. Τελικά, η απόφαση για την ενταξιακή διαδικασία πέρασε με 26 θετικές ψήφους και την Ουγγαρία να είναι απούσα από την αίθουσα την ώρα της απόφασης. 

Οι νομοθέτες της ΕΕ κατηγορούν την Επιτροπή ότι <<ενέδωσε>> στον εκβιασμό της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα πρέπει να δώσουν την Πέμπτη στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα την εντολή προσφυγής κατά της Επιτροπής, που πρέπει να γίνει πριν από τις 25 Μαρτίου.


Το άρθρο 7.2 ορίζει ότι το Κοινοβούλιο, με έγκριση πλειοψηφίας δύο τρίτων, μπορεί να ζητήσει από την Ουγγαρία να απαντήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, μετά την οποία οι εθνικοί ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να αποφασίσουν να αφαιρέσουν τα δικαιώματα ψήφου της χώρας.

Το Κοινοβούλιο αναθέτει επίσης στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων,να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής που οδηγεί στο ξεπάγωμα των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της νομικής υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 149, με σκοπό την επανεξέταση της νομιμότητας της απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου. 

<<Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Επιτροπή: Εάν απλώς μοιράσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφύγουν τα βέτο της Ουγγαρίας, δεν θα ξεφύγουν>>, δήλωσε στο Euractiv ένας από τους διαπραγματευτές του ψηφίσματος, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Freund.
Στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής Sergey Lagodinsky, αναφέρει: <<Για να αποτρέψουμε έναν τέτοιο ολισθηρό δρόμο στο μέλλον, πρέπει να παρέμβουμε για άλλη μια φορά. Η κίνηση νομικών διαδικασιών κατά της Επιτροπής είναι ένα ακραίο βήμα, αλλά απαραίτητο>>. 

Η επιτροπή στήριξε την αγωγή με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά και μηδενική αποχή. 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Όταν λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, υπάρχουν δεσμεύσεις από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και όρους που ορίζονται από την νομοθεσία της Ένωσης. Βάσει αυτών, η Ουγγαρία είχε υποβάλει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή για να αποδείξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της. Συνεπώς, η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να εκδώσει την εν λόγω απόφαση και ως εκ τούτου θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ.


Να σημειωθεί ότι μπορεί η προσφυγή να μην επιφέρει κυρώσεις κατά της Κομισιόν, αλλά να ανοίξει το δρόμο για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 που αφορά τον αποκλεισμό από κρίσιμες ψηφοφορίες κρατών μελών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Politico

Σχόλια