ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


Δύο έφηβοι που βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από την αίθουσα συναυλιών κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης με τους τουλάχιστον 137 νεκρούς κοντά στη Μόσχα, τιμήθηκαν σήμερα από το σχολείο τους. Πρόκειται για τους Ισλάμ Καλίλοφ και Αρτιόμ Ντονσκόφ, ηλικίας 15 ετών, συμμαθητές. Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, έλαβαν ως επιβράβευση του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστές.
Τα δύο παιδιά, εργάζονταν στα βεστιάρια του Crocus City Hall. Επιδεικνύοντας παραδειγματική ψυχραιμία, έδειξαν τον ασφαλή δρόμο προς την έξοδο, σε ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι πρός <<πάσαν>> κατεύθυνση για να αποφύγουν τη φωτιά αλλά και τις σφαίρες των τρομοκρατών. Σε πλάνο που κατέγραψε κινητό τηλέφωνο, διακρίνεται ο Ισλάμ Καλίλοφ να τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση από δεκάδες έντρομους ανθρώπους, φωνάζοντας <<Όλοι από εκεί. Όλοι από εκεί>>.
Μας είχαν δείξει πού πρέπει να οδηγούμε τον κόσμο σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Γνώριζα που να τους οδηγήσω για να είναι ασφαλείς κατά την έξοδο, δήλωσε αργότερα ο ίδιος.
Ο Ισλάμ Καλίλοφ θα τιμηθεί την 29η Μαρτίου και από την Ένωση Μουσουλμάνων, μια σημαντική θρησκευτική οργάνωση στη Ρωσία.

Ο συμμαθητής του, Αρτιόμ Ντονσκόφ, όταν οι τρομοκράτες έβαλαν στον συναυλιακό χώρο φωτιά και βρέθηκαν σε κίνδυνο εκατοντάδες άνθρωποι, παρείχε τις γνώσεις του αφού είχε εκπαιδευθεί για περιπτώσεις κινδύνου. Συνόδευσε ομάδα ανθρώπων που αναζητούσε έξοδο διαφυγής από το εσωτερικό του κτιρίου, κάτι που κατάφερε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ένας άνδρας, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμό του, δήλωσε ότι πήδηξε πάνω σε έναν από τους δράστες της επίθεσης, ενώ εκείνος γέμιζε ξανά το όπλο του και άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μαζί με έναν άλλο άνδρα, που έσπευσε να τον βοηθήσει.

Ένα μέλος της ασφάλειας του συναυλιακού χώρου, περιέγραψε  ότι μπλόκαρε μαζί με άλλους τρεις άνδρες μια πόρτα σε έναν διάδρομο, στην οποία πυροβολούσε διαρκώς ένας εκ των δραστών, για να μπορέσει μια ομάδα ανθρώπων που συνόδευε να φύγουν από το σημείο, κάτι που τελικά επετεύχθη με επιτυχία.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

TASS

Izvestia

Σχόλια