Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΑΡΧΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ



Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, τα <<έβαλλε>> με την Λάουρα Κιόβεσι, την
Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέα, κρίνοντας την παρέμβασή της γιά την τραγωδία στα Τέμπη λέγοντας: Όσον αφορά την παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας. Έχει θεσμικό ρόλο και μίλησε με ιταμό ύφος σε μία ανεξάρτητη κυρίαρχη Δημοκρατία. Ήταν παντελώς απαράδεκτη και απορώ πως ο κόσμος δε βλέπει πόσο απαράδεκτο είναι, ένας άνθρωπος που έχει αξίωμα δημόσιο να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα κυρίαρχο κράτος.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΛΑΟΥΡΑ ΚΙΟΒΕΣΙ ΣΤΟ ΣΤΑΡ

Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια για να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες. Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί (το δυστύχημα). Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς για την υπόθεσης. αυτή. Ερευνούμε μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα Ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτά τα projects. 

Όταν η ίδια ρωτήθηκε για το ψήφισμα της κ. Καρυστιανού, που στο διαδίκτυο συγκέντρωσε ήδη 1.350.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα, ανέφερε: Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα. Τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα.

 ΦΩΤΟ Laura Codruța Kövesi, John Thys/AFP


Σχόλια