ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

 

Στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα κοινό εργοστάσιο. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή στα τέλη του 2025. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι ένα εργοστάσιο πυρομαχικών που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με εργολάβους στον τομέα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας θα ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2025.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Γιόργκενσεν εξήγησε ότι το Πεντάγωνο θα κατασκευάσει 3 εγκαταστάσεις πυρομαχικών στο Τέξας για την παραγωγή μεταλλικών μερών σφαιρών 155 χλστ. Η General Dynamics Ammunition and Tactical Systems Company αναλαμβάνει τη διαδικασία κατασκευής, εγκατάστασης και παραγωγής του έργου και έχει συμφωνίες με υπεργολάβους από τον τουρκικό αμυντικό τομέα. Η παραγωγική του ικανότητα θά είναι 30.000 κάλυκες το μήνα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία σε ένα έργο αμυντικής βιομηχανίας. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα <<Desert News>>, είπε ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουάσιγκτον αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και μια από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η χρήση τουρκικών εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού 155 χλστ. στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας.  Μέχρι το επόμενο έτος, περίπου το ένα τρίτο των αμερικανικών σφαιρών πυροβολικού διαμετρήματος 155 θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Τουρκία χάρη στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Al Jazeera Mubasher. Η ανάγκη των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματα πυρομαχικών οφείλεται στη συνέχιση του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε <<Στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η τουρκοαμερικανική συνεργασία αντιπροσωπεύει τη βάση για την πρόοδο, τη δύναμη και την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αντιπροσωπεύεται από τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 79 άλλων σε υπηρεσία. Η συνεχιζόμενη τουρκική πρόοδος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας αντιπροσωπεύει μια ενίσχυση της αμερικανικής ισχύος και της δύναμης του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί την επιρροή της, τις ιστορικές της σχέσεις και την οικονομική της δύναμη σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς η Τουρκία είναι μοναδική στην ικανότητα να ανοίγει συνομιλίες με τους αντιπάλους μας με τρόπους και σε μέρη που απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Για παράδειγμα, η Τουρκία βρίσκεται σε καλή θέση να παίξει έναν ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα>>.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

The Hellenic Information Team

Σχόλια