ΒΕΡΓΙΝΑ. ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Με τη χρήση ανάλυσης ακτίνων Χ, σύμφωνα με νέα μελέτη, αναφέρει η New York Post, ταυτοποιήθηκαν σε Ελληνικό τάφο τα λείψανα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι ο καθηγητής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, Αντώνιος Μπαρτσιώκας,

Η νέα Διεθνής, για κάποιους αμφιλεγόμενη μελέτη, αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει λάθος τάφο στη Βεργίνα, ο οποίος περιείχε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β' της Μακεδονίας, σύμφωνα με το Live Science. Η περιοχή περιέχει τρεις τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Archaeological Science: Μαζί με τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β' της Μακεδονίας, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τρεις τάφοι περιέχουν επίσης τον ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, βασιλιά Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, και τον έφηβο γιο του, Αλέξανδρο Δ'.

Οι αρχαιολόγοι έβγαλαν ακτινογραφίες των σκελετών που υπήρχαν στους τάφους και τις συνέκριναν με λεπτομερείς περιγραφές που υπάρχουν για τους Μακεδόνες βασιλείς. Τα λείψανα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταυτοποιήθηκαν από έναν τραυματισμό στο γόνατο που συμφωνούσε με τα ιστορικά στοιχεία για τη δυσκολία του βασιλιά Φιλίππου Β'.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον βασιλιά Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο ΙΙ. Τα σκελετικά του στοιχεία και το μοτίβο των αποτεφρωμένων οστών του αποδείχθηκε ότι συνάδουν με τις συνθήκες θανάτου του βασιλιά Αρριδαίου και της συζύγου του.

<<Ο τάφος Ι ήταν πολύ μικρός και φτωχός, ενώ ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγάλος και πλούσιος, κάτι που συνδέεται με τα ιστορικά στοιχεία ότι η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση φτώχιας όταν ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του και πολύ πλούσια όταν πέθανε. Αυτό συνάδει με το ότι ο τάφος Ι ανήκε στον Φίλιππο Β' και ο τάφος ΙΙ στον γιο του Αρριδαίο>>. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο Φίλιππος Β' πρέπει να είναι θαμμένος μαζί με τη σύζυγο και το μωρό του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Journal of Archaeological Science.

Σχόλια