Η ΚΙΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Η Κίνα εκτιμάται ότι ξεπέρασε την Ιαπωνία και θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο το 2023, ανακοίνωσε σήμερα η China Passenger Car Association. Η BYD, η Chery και άλλες εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν μεγάλα βήματα στο εξωτερικό. Η CPCA ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 62%, σημειώνοντας ρεκόρ 3,83 εκατομμυρίων οχημάτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα στοιχεία των Ιαπωνικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια για τους πρώτους 11 μήνες του έτους, εξαιρουμένων των μεταχειρισμένων οχημάτων.

Οι συνολικές εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας έφτασαν τις 5,26 εκατομμύρια μονάδες για ολόκληρο το περασμένο έτος αξίας περίπου 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές της Ιαπωνίας για ολόκληρο το 2023 σε περίπου 4,3 εκατομμύρια μονάδες. Η BYD ξεπέρασε την Tesla Inc ως κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο το τέταρτο τρίμηνο, αν και βασίζεται κυρίως στις πωλήσεις στην Κίνα. Η Tesla, η οποία εξήγαγε 344.078 οχήματα παραγωγής Κίνας, συνέβαλε επίσης στην άνοδο των εξαγωγών.

Ορισμένες κυβερνήσεις, φοβούνται τις επιπτώσεις αυτής της τάσης στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πάνω από τις επιδοτήσεις που ενδέχεται να έχουν λάβει, ενώ η κυβέρνηση  Μπάϊντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για την αύξηση των τιμολογίων σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανέφερε η Wall Street Journal. 

Οι πωλήσεις οχημάτων με μπαταρία στην Κίνα αυξήθηκαν 20,8% πέρυσι μετά από άλμα 74,2% το 2022. Οι πωλήσεις plug-in υβριδικών, πιο οικονομικά προσιτών από τα αμιγώς ηλεκτρικά, αυξήθηκαν 82,5% πέρυσι μετά από άνοδο 160,5% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εγχώριες μάρκες στις συνολικές πωλήσεις της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο 63% το 2024 από 56% πέρυσι.

Οι Γαλλικές μάρκες αυτοκινήτων στην Κίνα είχαν πωλήσεις μειωμένες κατά 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του 2023. Οι πωλήσεις Ιαπωνικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 10,7%, ενώ οι Αμερικανικές μάρκες μειώθηκαν κατά 1,4%. Αντίθετα, οι πωλήσεις οχημάτων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ στα Κινεζικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν 15,7%.

 

Σχόλια