ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ;

 


Όπως αναφέρει η έκθεση <<Russia’s Asymmetric Response to 21st Century Strategic Competition>>, ο Ρωσικός στρατός επιδιώκει να υποκαταστήσει τις μη επανδρωμένες δυνατότητες για τους στρατιώτες αντί να τους αυξήσει στο πεδίο της μάχης. Σημειώνεται ότι η η δεξαμενή σκέψης RAND θεωρείται από τις πιο σκληροπυρηνικές στις ΗΠΑ.

Τα drones, τα ρομπότ και οι αλγόριθμοι που τα υποστηρίζουν υποτίθεται ότι είναι φθηνοί πολλαπλασιαστές δύναμης που θα  αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποφεύγοντας τις μεγάλες απώλειες και την εξάρτηση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στην έκθεση, αναφέρουν τα ΝΕΑ, διαπιστώνεται πως παρά τις επίσημες δηλώσεις, οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας μηχανών και πιθανότατα θα εγκρίνουν πλήρως αυτόνομα συστήματα εάν καταστούν τεχνολογικά εφικτά. Ωστόσο, η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να ρυθμίσουν διεθνώς τα αυτόνομα θανατηφόρα οπλικά συστήματα για να περιορίσουν τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι οραματίζονται τα στρατιωτικά drones και τα ρομπότ να πολλαπλασιαστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να αναλάβουν πολλούς ρόλους μάχης, αναγνώρισης και υποστήριξης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, έως το 2025, το μερίδιο των ρομποτικών συστημάτων στη συνολική δομή των όπλων υποτίθεται ότι θα φτάσει περίπου το 30%. Αν και οι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σηματοδοτεί μακροπρόθεσμους στόχους.

Η αμερικανική έκθεση τονίζει ότι η Ρωσία διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και η ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών θα αυξηθεί τα επόμενα 15 χρόνια. Η ρωσική κυβέρνηση λένε οι Αμερικανοί χρησιμοποιεί <<μαστίγιο και καρότο>> για να περιορίσει τη διαρροή εγκεφάλων. Επιπλέον, λόγω των οικονομικών κυρώσεων, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινωθεί σε σημείο που η μετανάστευση να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι Ρώσοι θα αξιοποιήσουν και την διαδικτυακή και βιομηχανική κατασκοπία, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε απαραίτητο λογισμικό και υλικό.


Σχόλια