ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ F-16 ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. 

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Στρατιωτική παρέλαση για να τιμήσουν την 32η επέτειο από την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στην Μπάνια Λούκα, έδρα της κυβέρνησης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.  

Παρήλασαν και αστυνομικά τμήματα, παρουσία του προέδρου της Republika Srpska Μίλοραντ Ντόντικ, καθώς επίσης και μέλη του Σερβικού παραρτήματος της ρωσικής οργάνωσης μοτοσικλετιστών <<Νυχτερινοί Λύκοι>>.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι Σερβικών πολιτικών κομμάτων, ενώ την παρέλαση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Βουλής Βλάντιμιρ Όρλιτς. Στις εκδηλώσεις το δικό του παρόν έδωσε ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος.
Μιλώντας ο Μίλοραντ Ντόντικ σε επίσημη δεξίωση, ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι ο στόχος είναι ένα Σερβικό κράτος στην περιοχή και ουδείς μπορεί να στερήσει το δικαίωμα των Σέρβων στην ελευθερία.
Η επέτειος της 9ης Ιανουαρίου σηματοδοτεί την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας το 1992. Την ημέρα εκείνη οι Σέρβοι βουλευτές του κοινοβουλίου της Βοσνίας, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας εθνικής διοικητικής οντότητας η οποία θα παρέμενε στη σύνθεση της Γιουγκοσλαβίας και τρεις μήνες αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έκρινε δυο φορές τον εορτασμό της επετείου ως αντισυνταγματικό, διότι όπως ανέφερε προκαλεί διακρίσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων και δεν εκφράζει τα άλλα έθνη που συνθέτουν τη Βοσνία. 

Τον εορτασμό καταδίκασαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Δύο αμερικανικά F-16 πραγματοποίησαν αρκετές φορές υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας όπως και πάνω από την πόλη Μπάνια Λούκα.

Σχόλια