ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ


Τριβές στην περιοχή δημιουργεί η συμφωνία Αιθιοπίας και Σομαλιλάνδης, που προσφέρει στην Αντίς Αμπέμπα πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Σομαλίας και Σομαλιλάνδης να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση διμερών ζητημάτων, έπειτα από χρόνια πολιτικής έντασης, προστέθηκε με τη συμφωνία Αιθιοπίας - Σομαλιλάνδης, η οποία θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω λιμανιού που βρίσκεται στο έδαφος της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αιθίοπα πρωθυπουργού, Ρεντουάν Χουσέιν, είχε αναφέρει χθες, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η χώρα του θα αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα νοικιάζει.

Σε ανταπόκρισή του το BBC μεταδίδει πως ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Σομαλίας Abdi Aynte κάλεσε τη Σομαλία να <<δράσει αναλογικά και γρήγορα>>, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ένα εξαιρετικά προκλητικό βήμα της Αιθιοπίας που έχει ρίξει αναπόφευκτα ολόκληρη την περιοχή του Κέρας της Αφρικής σε μια πολιτική κρίση επικής αναλογίας.

ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ

Η Σομαλιλάνδη  είναι μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία στο Κέρας της Αφρικής, με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, διάδοχη χώρα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης, άλλοτε προτεκτοράτου, που έγινε ανεξάρτητο το 1960 και ενώθηκε με την ιταλική Σομαλιλάνδη δημιουργώντας τη Δημοκρατία της Σομαλίας. Στις 18 Μαΐου του 1991 οι κάτοικοι της Σομαλιλάνδης ανακήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σομαλία. Όμως, δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα ή Διεθνή οργανισμό. 

Κανείς δεν γνωρίζει τώρα πόσο και ποιό κομμάτι του λιμανιού Μπερμπέρα, στην Ερυθρά Θάλασσα, θα ελέγχει η Αιθιοπία, ενέργεια που προκαλεί ήδη ανησυχίες στην περιοχή, ένα λιμάνι στο νότιο τμήμα του κόλπου του Άντεν, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας που οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση σήμερα για να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συμφωνία, μετέδωσε η Σομαλική κρατική τηλεόραση SNTV.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Σομαλού προέδρου για τη Σομαλιλάνδη, Αμπντικαρίμ Χουσέιν Γκουλέντ, ανέφερε στο Χ, ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας αποτελούν ξεκάθαρη περιφρόνηση των Διεθνών κανόνων και των Νομικών πλαισίων και κατάφωρη παραβίαση της Σομαλικής εδαφικής κυριαρχίας. Είναι μία μονομερής ενέργεια συνέχισε, που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.



Σχόλια