73 ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΗΠΑ-ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Σήμερα τα ξημερώματα (12/01), ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των ανταρτών Χούθι, με αναφορά από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν 73 πλήγματα εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, (πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες), μετέδωσε: Η Αμερικανική επίθεση με Βρετανική συμμετοχή έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα. 

Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε πριν από λίγη ώρα Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερς. Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, πέντε νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από τις αεροπορικές αυτές επιδρομές. 

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τα πλήγματα εναντίον των Χούθι είχαν στόχο υποδομές, όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα,αφού οι επιθέσεις των Χούθι προκαλούν προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, καθώς από αυτή τη θαλάσσια περιοχή διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια, μετέδωσαν ότι από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο απογειώθηκαν τα δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4 τα οποία πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Τα αεροσκάφη έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα. Το Βασιλικό Ναυτικό συνεχίζει να περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της πολυεθνικής Επιχείρησης Prosperity Guardian για αποτροπή της επιθετικότητας από τους Χούθι.

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίππι, δικαιολόγησε τα στρατιωτικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στόχους στην Υεμένη, αναφέροντας: Η δράση μας και η δράση των ΗΠΑ χθες το βράδυ συνιστά αυτοάμυνα, προκειμένου να αμυνθούμε έναντι περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία, που βρίσκονται νόμιμα και δικαιολογημένα στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκράντ Σαπς με τη σειρά του δήλωσε: Η απειλή για αθώες ζωές και το παγκόσμιο εμπόριο έχει γίνει τόσο μεγάλη που το Λονδίνο θεώρησε καθήκον του να προστατεύσει πλοία και ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Σχόλια