QATARGATE. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

 


9 Δεκεμβρίου 2022. Βρυξέλλες. Ανακοινώνεται ότι οι αρχές του Βελγίου και της Ιταλίας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συλλαμβάνουν 8 άτομα που είχαν σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες λίγες, αλλά η ειδησεογραφία <<τρέχει>>. Ο Βελγικός τύπος καταγράφει έρευνες σε ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια γραφείων, αποκαλύπτοντας κατάσχεση χρηματικών ποσών ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Αξιωματούχος δηλώνει για εύρεση βαλιτσών με μετρητά, που υπερβαίνουν οποιοδήποτε λογικό όριο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Παρ’ ότι δύο από τους υπόπτους ομολόγησαν την ενοχή τους, κανείς δεν έχει καταδικαστεί. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων δηλώνουν αθώοι.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Άσκηση πολιτικής επιρροής.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΪΛΗ. Μεταξύ των συλληφθέντων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο προϊστάμενός του, πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2023 ο Παντσέρι, ομολόγησε την ενοχή του, για να εξασφαλίσει επιεική ποινική μεταχείριση. Αργότερα ένοχος δηλώνει και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, διαμηνύοντας ότι η σύντροφός του, Εύα Καϊλή, δεν είχε καμμία απολύτως ανάμειξη. Η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου επιμένει στην αθωότητά της, υποστηρίζοντας σε συνεντεύξεις της, ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. Μπήκε στο γραφείο του συντρόφου της και βρήκε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά ανέφερε. <<Ανακάλυψα μια τσάντα με μετρητά. Ήταν μια τσάντα που δεν την αναγνώριζα. Κατάλαβα ότι ήταν του Παντζέρι και θέλησα να την επιτρέψω>>. Στη συνέχεια η ίδια τηλεφώνησε στην αστυνομία όπως λέει. Επειδή όμως δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανένα, αποφάσισε να βγάλει τα χρήματα από εκεί. Είπε στον πατέρα της που την επισκεπτόταν, να μεταφέρει τα χρήματα στο ξενοδοχείο που διέμενε και βρισκόταν πολύ κοντά στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τα παραλάβει από εκεί ο Παντζέρι. Αλλά η αστυνομία σταμάτησε τον πατέρα της στο ξενοδοχείο και η Καϊλή συνελήφθη.

ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Συλλαμβάνονται άλλοι 2 ευρωβουλευτές. Ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο. Ακολουθεί η σύλληψη του Νικολό Φίγκα Ταλαμάνγκα, επικεφαλής ΜΚΟ που συστεγαζόταν με την οργάνωση του Παντσέρι, αλλά και του Λούκα Βισεντίνι γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων. Οι 4 τελευταίοι δηλώνουν αθώοι. Ο Ταλαμάνγκα, αφέθη ελεύθερος άνευ όρων.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Η Εύα Καϊλή, επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, κατηγορώντας τη Βελγική δικαιοσύνη για υπέρβαση αρμοδιότητων. Ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Τζακ Πάροκ, εκτίμησε ότι όσο περνάει ο καιρός δεν θα μαθευτεί ποτέ η αλήθεια, αφού έχουν ανταλλαγεί τόσο πολλές δηλώσεις, έχουν διαρρεύσει τόσα πολλά στοιχεία και πολλοί από τους υπόπτους προσπαθούν να καθαρίσουν το όνομά τους ή να αλλάξουν το αφήγημά τους. Και συνεχίζει: Είναι τόσο ομιχλώδης η υπόθεση που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι τί ισχύει και τί λέγεται για λόγους ιδίου συμφέροντος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΡΙ ΑΡΕΝΑ. Η Ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά, ούτε συνελήφθη, ούτε ανακρίθηκε ποτέ, ενώ έχει και βουλευτική ασυλία. Το όνομά της έχει συχνά απασχολήσει τα τα Βελγικά μέσα ενημέρωσης λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Όπως αναφέρει η DW, οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά της αστυνομίας ή των δικαστικών αρχών. Η ίδια παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο. Η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, αλλά παρέλειψε να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Να σημειωθεί  ότι και ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, ταξίδεψε και διέμενε στη Ντόχα με έξοδα του Κατάρ.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ. Ο γιος του ανακριτή Μισέζ Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018, ανέφερε τον Ιούνιο η εφημερίδα Le Soir. Το κατήγγειλε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα. <<Ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που ανέτρεψε τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ στην υπόθεση Qatargate>>. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Νικολά, εργάζεται από το 2018 με τον γιο της Μαρί Αρένα, τον Ουγκό. Ίδρυσαν μαζί με άλλους πέντε επενδυτές, εταιρεία που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη χώρα μας, επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της.

Σχόλια