ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ Η ΓΑΖΑ.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ-ΓΑΖΑ.

Ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια πολυκατοικία περίπου 100 διαμερισμάτων Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Κυριακή.Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και όπως είπε πρέπει να γίνουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής Άμυνας δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για έναν πολυμέτωπο πόλεμο με πάνω από 100.000 εφέδρους, που θα μπορούν να διαταχθούν σε ενεργό καθήκον εντός ωρών εάν χρειαστεί.

Al Jazeera. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι δήλωσε: Έχουμε μεγάλο αριθμό ισραηλινών αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων και ανώτερους αξιωματικούς.

ΓΑΖΑ

15:55. Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 1000.

15:33 Νέα επίθεση με ρουκέτες εξαπολύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας στόχους στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί νεκροί, 750 τραυματίες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA. 

14:50. IΣΡΑΗΛ. Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι περίπου 740 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Αξιωματούχοι του IDF δήλωσαν ότι η Χαμάς κατέχει αρκετούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν Ισραηλινοί όμηροι που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι είμαστε σε πόλεμο. (https://tmirecycle.walla.co.il/item/3543280).

Ξεκίνησε η επιχείρηση <<Σιδερένια Ξίφη>> από την ισραηλινή Αεροπορία, η οποία δεν αφήνει <<τίποτα όρθιο>> στην πόλη της Γάζας.

Να υπενθυμίσουμε την χερσαία εισβολή των Παλαιστινίων το πρωί του Σαββάτου από τους μαχητές της σουνιτικής Χαμάς, σε συνεργασία με την Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και τους 5000 πυραύλους που δέχτηκε το κεντρικό και νότιο κομμάτι της χώρας. Τα ηλεκτρονικά μέσα δείχνουν μέσα από την εικόνα απώλειες δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τους Times of Israel από την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, ανέφερε το CNN.

Όπως μετέδωσε το κανάλι 13 του Ισραήλ, οι πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και η γενική διοίκηση της Γάζας ελέγχονται από μαχητές της Χαμάς. 

Σε δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στις εξελίξεις στο νότιο Ισραήλ διεμήνυσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Οι συσκέψεις του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας είναι συνεχείς και γίνονται παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δυνάμεις του στρατού είναι σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας ενώ έχουν κληθεί και οι έφεδροι. Επίσης με απόφαση του Γκάλαντ κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Jerusalem post διερωτάται πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ. <<Κατά μία έννοια αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια των τρομοκρατών να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν διαθέτουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση. Το Ιράν όμως υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Γάζα και είναι πιθανό η επίθεση να αποτελέσει την αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου τρομοκρατικών εντολοδόχων του στην περιοχή>>.

 


Σχόλια