ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΙΓΗΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 


Οι δύο χώρες ζητούν την άμεση επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων τους.

Το επιχείρημα πως το Βρετανικό Μουσείο δικαιούται να κρατά ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς άλλων χωρών επειδή είναι πιο ασφαλές καταρρέει και οι φωνές για επαναπατρισμό των κλεμμένων,  πληθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Νιγηρία αναζητά τα <<Μπενίν Μπρονζέ>>, τις μοναδικής τέχνης χάλκινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Το 1897 λεηλατήθηκαν από τις Βρετανικές δυνάμεις και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Abba Isa Tijani, Διευθυντής Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων Νιγηρίας αναφέρει: Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν

Λεηλατημένα κειμήλια διεκδικεί και η Κίνα. Το 2004 από αποθηκευτικό χώρο του Βρετανικού Μουσείου είχαν κλαπεί 10 κινεζικά αριστουργήματα και κανείς δεν ξέρει πόσα χάθηκαν στην τελευταία κλοπή. <<Τα κειμήλια που χάθηκαν μπορεί πολύ πιθανόν να χαθούν για πάντα και να μην μπορούν να αντικατασταθούν>> ανέφερε ο Wang Zhongjie, ειδικός στον επαναπατρισμό κειμηλίων.

Οι κλοπές, από τους αρμόδιους επιμελητές, αλλά και η αιδήμων σιωπή των επικεφαλής του, οι οποίοι ούτε μεριμνούν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης, αποδεικνύει ότι η <<φιλοξενία>> που παρέχεται στα αριστουργήματα του Φειδία, στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής, προβληματική>> δήλωσε  σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 

Σχόλια