ΓΕΡΜΑΝΙΑ. 83 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ

 

83 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέταξε η Γερμανική κυβέρνηση λόγω λήξης, ενώ υπάρχει ακόμα απόθεμα 120 εκατ. δόσεων. Στο μεταξύ πρόκειται να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, σε μια εποχή που ο εμβολιασμός έχει σχεδόν σταματήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, αχρηστεύθηκαν 54 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος του 2022 και άλλα 29 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και διευκρίνισε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τον αριθμό των εμβολίων που πετιούνται. 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από τα 29 εκατομμύρια εμβόλια που εξέπνευσαν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, τα 5 εκατομμύρια ήταν της Moderna, 18 εκατομμύρια της BioNTech/Pfizer και άλλα 6 εκατομμύρια της Novavax. Μαζί με τις δόσεις που πέρασε η ημερομηνία λήξεως μέχρι το τέλος του 2022 και τις υπόλοιπες 120 εκατομμύρια δόσεις που είναι σε απόθεμα, το συνολικό κόστος των αχρησιμοποίητων εμβολίων είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται με τιμές 19 ευρώ ανά δόση για τα εμβόλια της Novavax, 23 ευρώ για τα εμβόλια της Moderna και 19,50 ευρώ για εκείνα της BioNTech/Pfizer.

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου ασθενειών, αναφέρουν ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έγιναν 268 εμβολιασμοί στην Γερμανία και τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή τον Μάιο, εμβολιάστηκαν συνολικά 1.462 Γερμανοί. Η Γερμανία με πληθυσμό 84.358.845 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει κάνει 192 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

POLITICO

Σχόλια