TI EINAI OI BRICS ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν, απευθύνθηκε στον επικεφαλής της Νοτίου Αφρικής Ramaphosa μέσω επιστολής, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα γίνει με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας και Ν. Αφρικής.

Η Γαλλόφωνη καθημερινή εφημερίδα L’Opinion με έδρα το Παρίσι, αποκαλύπτει επικαλούμενη Νοτιοαφρικανικές πηγές την σχετική είδηση: <<Ανυπομονώντας να πλησιάσει τις αναδυόμενες δυνάμεις, ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να πάει στη συνάντηση που διοργανώνει η Νότια Αφρική εντός του έτους>>.

Η Νότια Αφρική δεν έχει στείλει απάντηση στο αίτημα Μακρόν ή εάν δώσει σε άλλους ηγέτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Οι BRICS είναι Διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών. Αποτελείται από πέντε χώρες, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Τα αρχικά γράμματα του οργανισμού προέρχονται από τα αρχικά των ονομάτων των χωρών που τον αποτελούν. Brazil, Russia, India, China, South Africa. Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim O'Neill επινόησε τον όρο BRIC (χωρίς τη Νότια Αφρική) το 2001, ισχυριζόμενος ότι έως το 2050 οι τέσσερις οικονομίες BRIC θα κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία. Η Νότια Αφρική προστέθηκε στη λίστα το 2010.

Στις 16 Ιουνίου του 2009, οι ηγέτες των χωρών BRIC (μετέπειτα BRICS), πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας. Στο τέλος της συνόδου εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. 

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική κατατάσσονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών αναδυόμενων αγορών στον κόσμο για χρόνια, χάρη στο χαμηλό κόστος εργασίας, τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και τους άφθονους φυσικούς πόρους.

Σχόλια