ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΓΚΥΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ.


Εχθές το πρωί η 19χρονη έγκυος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έντονους πόνους στην κοιλιά. Ο σύζυγός της δεν είχε αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφέρει τη νεαρή γυναίκα στο νοσοκομείο και έτσι καλούσε από τις 08:00 το πρωί το ΕΚΑΒ για να την παραλάβει. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε στις 13:38 και σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κατά τη διάρκεια της διακομιδής της 19χρονης στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης οι διασώστες μπόρεσαν να τη διασωληνώσουν, η γυναίκα δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή. Οι συγγενείς της υποστηρίζουν πως η νεαρή γυναίκα μπήκε μέσα στο ασθενοφόρο ζωντανή, ακόμα κι όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας. Το ερώτημα που θέτουν είναι γιατί να μη μεταφερθεί η 19χρονη σε νοσοκομείο της Αθήνας, εφόσον η κατάσταση της κρινόταν σοβαρή.

Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης υποστηρίζει ότι η 19χρονη ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασε εκεί.

Το MEGA αποκάλυψε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των συγγενών και του κέντρου του ΕΚΑΒ το οποίο δέχτηκε την πρώτη κλήση στις 10:58, στην οποία έγινε αναφορά πως η 19χρονη παρουσίασε αδυναμία και καταβολή δυνάμεων. Το κέντρο επιχειρήσεων ρώτησε εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ώστε να θέσουν το περιστατικό σε προτεραιότητα, όμως δεν φαίνεται να περιγράφεται κάτι τέτοιο. Ακολούθησαν άλλες δύο κλήσεις στο ΕΚΑΒ για το εάν θα καθυστερήσει το ασθενοφόρο, ενώ στις 12:35 γίνεται ακόμα μία κλήση, στην οποία ζητείται να πάει γρήγορα το ΕΚΑΒ να παραλάβει την έγκυο γιατί γεννάει, με το ασθενοφόρο να φτάνει στη 13.00 το μεσημέρι.

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, που ήδη έχει ξεκινήσει. Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, εξήγγειλε διενέργεια ΕΔΕ για το θέμα της διακομιδής των ασθενών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, έκανε δηλώσεις σχετικά με το συμβάν: <<Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωϊ και απόγευμα και 25-28 ασθενοφόρα τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά>>.

Ο ίδιος τόνισε, ότι όταν έχεις μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο δεν εκπλήσσεσαι από τις  πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως σε ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες.

 

Σχόλια