ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΦΡΑΓΜΑ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της πόλης Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, το Κίεβο ανατίναξε το φράγμα της Κακχόβκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ μεγάλη περιοχή της Χερσώνας θα βρεθεί πλημμυρισμένη. 

Η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων, αναφέρει το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Οι κάτοικοι 300 σπιτιών πρός το παρόν απομακρύνθηκαν και τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας. Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται στην κρίσιμη ζώνη, αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Πρόκειται για επίθεση κατά πολιτικών υποδομών, ώστε να πλημμυρίσουν αμυντικές θέσεις των Ρώσων στην περιοχή. Δεκάδες πόλεις και οικισμοί στην περιοχή πλημμυρίζουν. Σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Καχόβκα, στην κατεχόμενη από τις Ρωσικές δυνάμεις περιοχή στη νότια Ουκρανία, καταστράφηκε τελείως έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα στο μηχανοστάσιο του.

Το Euronews αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις Ρωσικές δυνάμεις. Πολλά χωριά έχουν <<τελείως ή εν μέρει>> πλημμυρίσει στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό Ρωσική κατοχή και άρχισε η απομάκρυνση κατοίκων, ανακοίνωσε άλλος Ουκρανός αξιωματούχος.

Βίντεο που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα έχει 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος. Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Σχόλια