ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ.


Με αγωνία παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τα γεγονότα στην Ρωσία μετά την ανταρσία της Wagner.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία. Η Γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης. Παρακολουθούμε τα γεγονότα στη Ρωσία, ανακοίνωσε η Γερμανική κυβέρνηση. Υπάρχουν αναφορές για στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων αεροπορικών επιλογών για την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση, σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα προς τον Ρωσικό λαό, από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει ήδη καταλάβει το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ και δήλωσε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του. Απαιτεί να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο στρατηγός Βαλερί Γκεράσιμοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στο διάγγελμά του, πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του Ρωσικού λαού. Χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές, ανέφερε. Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, που έδωσε πισώπλατη μαχαιριά. Πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Wagner είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. <<Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες>>, πρόσθεσε. Οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές και η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν. Θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, η οποία είναι δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι μαχητές της Wagner έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, καλεί τους μισθοφόρους της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν και δηλώνει ότι εγγυάται για την ασφάλειά τους. Ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και τις περιφέρειες του Ροστόφ και του Λίπετσκ. Η Μόσχα βρίσκεται υπό αντιτρομοκρατικό καθεστώς. Στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στίς περιοχές ιδιαίτερα που βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας, η Κάτω Βουλή και η κρατική Δούμα. 

Οι Ρωσικές Αρχές επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν έφοδο στο αρχηγείο της Wagner στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka. <<Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου μπήκαν στο PMC Wagner Center στην οδό Zolnaya της Αγίας Πετρούπολης. Δύο λεωφορεία με δυνάμεις άμεσης δράσης και εθνοφρουρούς έφτασαν στο κτίριο, μαζί με άτομα που φορούσαν πολιτικά>>, αναφέρεται στην ανταπόκριση.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε πει νωρίτερα ότι 25.000 μαχητές του κινούνταν προς τη Μόσχα για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και είχε ισχυριστεί, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ότι ο στρατός σκότωσε τεράστιο αριθμό μαχητών από την ιδιωτική του πολιτοφυλακή Wagner σε αεροπορική επιδρομή, κάτι που το υπουργείο Άμυνας διέψευσε. <<Αυτοί που κατέστρεψαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν. Ζητώ να μην προβάλει κανείς αντίσταση. Είμαστε 25.000 και θα μάθουμε γιατί υπάρχει χάος στη χώρα, υποσχόμενος να καταστρέψει όλα τα σημεία ελέγχου ή τις αεροπορικές δυνάμεις που θα μπουν στο δρόμο του Βάγκνερ. Αργότερα είπε ότι οι άνδρες του είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με στρατιώτες του τακτικού στρατού και είχαν καταρρίψει ένα ελικόπτερο.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, αναπληρωτής διοικητής των ενωμένων Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καλεί τον Πριγκόζιν να λύσει τις διαφορές του με τον Ρωσικό στρατό ειρηνικά για να μη βοηθήσει τον εχθρό.

Σχόλια