ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Σε δηλώσεις προχώρησε ο αξιωματούχος της Ισραηλινής εταιρείας New Med Energy στο πρακτορείο Ρόιτερς, ανακοινώνοντας ότι το ο κοίτασμα Αφροδίτη στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρόκειται να διασυνδεθεί με τις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο με υποθαλάσσιο αγωγό. Η εν λόγω εταιρεία συνδιαχειρίζεται το Κυπριακό κοίτασμα με τις εταιρείες Chevron και Shell.

Ο Γενικός Διευθυντής της New Med Energy, ανέφερε στην Ισραηλινή εφημερίδα Globes, το σχέδιο αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι περιφερειακές σχέσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ως επίσης και σε επίπεδο υποδομών, οι οποίες θα βοηθήσουν να διακινηθεί φυσικό αέριο οπουδήποτε υπάρχει ζήτηση ανά τον κόσμο. Η εφημερίδα σχολιάζει σε σημερινό της ρεπορτάζ τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη εκ μέρους της New Med Energy ανακοινώθηκε, ενώ ακόμα Ισραήλ και Κύπρος δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα του γειτονικού κοιτάσματος Ισάι. <<Εκτιμάται το ενδεχόμενο το Ισραηλινό μερίδιο στο εν λόγω κοίτασμα να πωληθεί σε μία από τις εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην Κύπρο>>. Το κοίτασμα Αφροδίτη έχει επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια σε βάθος 1700 μέτρων.

<<Οι εταίροι επιδιώκουν να προμηθεύουν φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στην εγχώρια αγορά της Κύπρου και να εξάγουν φυσικό αέριο με αγωγούς σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής και της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG)>>. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται το πιθανότερο το 2027, σύμφωνα με τη NewMed Energy.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

euronews

Σχόλια