ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2017, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους (ο πρώτος Αφρικανός σε αυτήν τη θέση), ανέφερε στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ που διεξάγεται στην Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, ότι ήρθε η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας. Έκανε έκκληση στις χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμασθούν, τηρώντας προηγούμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης αυτού του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. 

Μεταξύ των άλλων ο κ. Γκεμπρεγέσους είπε: <<Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε, η επόμενη πανδημία είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει την πόρτα. Αν δεν κάνουμε εμείς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε ποιος θα τις κάνει; Και αν δεν τις κάνουμε τώρα, τότε πότε; Μια δέσμευση αυτής της γενιάς επί συμφωνίας για τις πανδημίες είναι σημαντική, διότι αυτή είναι η γενιά που δοκίμασε πόσο φοβερός μπορεί να γίνει ένας μικρός ιός>>.

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, κάλεσε τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα στα συστήματα υγείας συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών ανέφερε η έκθεση. 

Οι 194 χώρες μέλη του Οργανισμού, διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις στους δεσμευτικούς κανόνες που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση Διεθνούς απειλής για την υγεία και επεξεργάζονται μία ευρύτερη συνθήκη πανδημίας που αναμένεται να επικυρωθεί τον επόμενο χρόνο. Οι χώρες μέλη θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό 2024-2025 του ΠΟΥ, ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση των ετήσιων εισφορών για κάθε χώρα.

Ο Π.Ο.Υ δεν προσκάλεσε την Ταϊβάν να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση του οργανισμού, παρά την επιμονή της Ταϊπέι ότι η υποστήριξη για την συμμετοχή της έχει αυξηθεί. Η ετήσια συνέλευση αποφάσισε επίσης να μην απευθύνει πρόσκληση στην Ταϊβάν για να συμμετάσχει υποχωρώντας στις πιέσεις της Κίνας και του Πακιστάν. Τα Νησιά Μάρσαλ και το Εσουατίνι τοποθετήθηκαν υπέρ της συμμετοχής της Ταϊβάν.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια