ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ


  

 Η Ρωσία κάνει προσπάθειες να προσαρτήσει τη Λευκορωσία σύμφωνα με μερίδα του Γερμανικού τύπου. Ήδη εμφανίστηκε έγγραφο στρατηγικής 17 σελίδων από το Ρωσικό Προεδρικό Γραφείο με τίτλο: «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκορωσία». Η εργασία ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021 και αξιολογήθηκε από Διεθνή ερευνητική συνεργασία.   

Οι 17 σελίδες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία πιέζει για πρόωρη προσάρτηση της Λευκορωσίας, με στόχο αυτό  να επιτευχθεί μέχρι το 2030.
Η σχέση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ηγεμόνα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μοιάζει συχνά με παλιούς σχολικούς φίλους, γράφει η Αugsburger Αllgemeine. 

Την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για την επίσκεψή του, ο οποίος απάντησε με ένα χαμόγελο: «Σαν να μην μπορούσα να συμφωνήσω». Η παρατήρηση του ηγεμόνα της Λευκορωσίας έθεσε για άλλη μια φορά το ερώτημα πόσο εξαρτημένος είναι από τον Πούτιν και τη Ρωσία και σε ποιο βαθμό η Μόσχα του δίνει συγκεκριμένες οδηγίες. Τα απόρρητα έγγραφα από το Κρεμλίνο, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση ορισμένων ΜΜΕ, προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά, ζωγραφίζοντας μια ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας, αφού αυτό θα επιδιωχθεί με στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά μέσα. Το σχέδιο ενός κράτους υπήρχε από το 1999. Μέχρι τώρα όμως αυτό κοινοποιούνταν πάντα ως συγχώνευση προς το συμφέρον και των δύο μερών. Το έγγραφο εκθέτει τώρα πολύ ξεκάθαρα τα Ρωσικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής, η διασφάλιση της κυρίαρχης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους τομείς της κοινωνίας, της πολιτικής, του εμπορίου, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της πληροφόρησης, έχει μεγάλη σημασία. Η επιρροή της Δύσης πρόκειται να απωθηθεί όλο και περισσότερο στην περιοχή. Οι φιλορωσικές ελίτ πρόκειται να εγκατασταθούν στη Λευκορωσία για να κατευθύνουν την οικονομία, την έρευνα και τις συναλλαγές με την κοινωνία των πολιτών. Στόχος της Μόσχας είναι τα φορτηγά πλοία με εμπορεύματα από ή προς τη Λευκορωσία να προσεγγίζουν μόνο Ρωσικά λιμάνια. Οι πυρηνικοί σταθμοί της Λευκορωσίας πρόκειται επίσης να ενσωματωθούν σε ένα νέο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος της Ένωσης. Ρωσικά σχολεία και πανεπιστήμια πρόκειται να κατασκευαστούν.

 

Σχόλια