ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 


Δεξαμενόπλοια πετρελαίου, αερίου και άνθρακα, με χωριτικότητα 16 εκατ. τόνους (DWT) πραγματοποιούν εκατοντάδες ταξίδια μεταφοράς ακόμη και μετά την έναρξη των τελευταίων κυρώσεων της Ευρώπης.

Πρώτοι στη λίστα είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με τα πλοία τους να δραστηριοποιούνται σε Γερμανία, Μονακό, Κύπρο, Δανία, Ιταλία, Νορβηγία και αλλού.

Κατά την έρευνα του EUobserver, οι Ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 1600 ταξίδια, με πλοία με 136 εκ. DWT — το 35% του συνόλου των 395 εκ. DWT παγκοσμίως.

Η TMS Tankers, του Γιώργου Οικονόμου, πραγματοποίησε 11 ταξίδια μεταφέροντας περισσότερα από1 εκ. DWT. Η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, έκανε 13 ταξίδια από τη Ρωσία με χωρητικότητα 1,2 εκ. DWT. Η Avin International, που ελέγχεται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, μετέφερε αργό πετρέλαιο 270.000 DWT μετά τις 5/12. Πλοίο της εταιρείας του Ιωάννη Αλαφούζου, αναχώρησε από τη Ρωσία στις 3/1 με φορτίο αργού πετρελαίου με προορισμό την Τουρκία. Πλοίο της Capital Ship Management, η οποία ελέγχεται από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, έφυγε από τη Ρωσία με χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου για αδήλωτο προορισμό.

Τα ευρωπαϊκά πλοία έχουν μεταφέρει συνολικά το ήμισυ όλων των θαλάσσιων αποστολών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Η κρατική ναυτιλιακή επιχείρηση της Ρωσίας «Sovcomflot» τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις. Για να συνεχίσει να εξάγει ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ, η εταιρεία έχει μεταβιβάσει τη διαχείριση δεκάδων πλοίων της σε εταιρεία εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αριθμός των φορτίων από τη Ρωσία που πήγαιναν στην Ευρώπη μειώθηκε το 2022. Όμως ο όγκος των παγκόσμιων εξαγωγών παρέμεινε σταθερός, καθώς Κίνα, Ινδία και Τουρκία εμφανίστηκαν ως αναπτυσσόμενες αγορές εισαγωγών.

Μπορεί οι όγκοι εξαγωγών να αυξάνονται από τα μέσα Δεκεμβρίου, τα Ρωσικά όμως πετρέλαια τύπου Urals εξακολουθούν να πωλούνται σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το ανώτατο όριο και την τιμή του Brent. Η μέση τιμή ήταν 46,82 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, περίπου 35 δολάρια φθηνότερα από τον Brent.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Bloomberg

greeknation


Σχόλια