ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ

 


ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας στρατός και αστυνομία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τα στρατεύματα της χώρας σε κατάσταση συναγερμού και διέταξε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, δίνοντας εντολή να ενισχυθούν οι Ειδικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στα σύνορα, από 1.500 σε 5.000. 

Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς έκανε δηλώσεις: Θέλω να σας ενημερώσω ότι όντως αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά θα κάνουμε ο,τι μπορούμε, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όχι όμως μόνο αυτό. Θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και στα Μετόχια, αφού οι Αλβανοί πήραν τα όπλα και αύξησαν την πολεμική τους ετοιμότητα. Θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσω το έθνος μας, να προστατεύσω τη Σερβία.

Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους στα βόρεια της πρώην σερβικής επαρχίας, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού του Κοσόβου. Στις αρχές Νοεμβρίου, Σέρβοι δήμαρχοι, αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές του Βόρειου Κοσόβου παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με καινούργιες που θα εκδοθούν από την Πρίστινα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, περίπου 50.000 Σέρβοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα που εκδόθηκαν από τις Σερβικές αρχές.

Ο αρχηγός των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα όρια με το Κόσοβο. Αναφέρθηκε  για την επικρατούσα κατάσταση στον τηλεοπτικό σταθμό Pink, λέγοντας μεταξύ των άλλων, ότι ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα, διαπίστωσε κατάσταση περίπλοκη. Γι αυτό και η παρουσία του Σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι μονάδες, περνάν αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του Γενικού επιτελείου.

Στο Κόσοβο να σημειωθεί, κατοικούν 120.000 Σέρβοι.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Σερβίας, Πορφύριο τον Α’ και του ζήτησε την ευλογία του για να υπερασπιστεί τούς Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Η συνάντηση έγινε μια ημέρα μετά την απαγόρευση από την διοίκηση της Πρίστινα στον Σέρβο Πατριάρχη να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο για να μεταβεί στο Πατριαρχείο του Πετς. Μετά την απαγόρευση ο Πατριάρχης δήλωσε ότι πήγε στην πρώτη και πιο σημαντική έδρα της εκκλησίας του για να είναι με τους δικούς του την παραμονή των Χριστουγέννων. Η πόρτα όμως ήταν κλειδωμένη γι’ αυτόν.

Το πατριαρχικό μοναστήρι του Ιπεκίου, μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι της Σερβίας, βρίσκεται κοντά στην πόλη Πετς, στο Κοσσυφοπέδιο. Από το 1252 ως το 1766 ήταν η έδρα του Πατριαρχείου του Ιπεκίου. Τη σημερινή εποχή, φιλοξενεί τις τελετές ενθρονίσεων των Σέρβων Πατριαρχών. Μαζί με τρία άλλα μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαρακτηρίζεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπάγεται στην άμεση δικαιοδοσία του Σέρβου Πατριάρχη, του οποίου ο τίτλος περιλαμβάνει τον Αρχιεπίσκοπο του Ιπεκίου.


Σχόλια