ME KOMMENH THN ΑΝΑΣΑ

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

<<Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, 10:40 ώρα Μόσχας, υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου Βιρτζίνια ανακαλύφθηκε στην περιοχή της προγραμματισμένης άσκησης των δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στο νησί Ουρούπ στην Κορυφογραμμή των Κουρίλων. Στο πλήρωμα του υποβρυχίου δόθηκε ένα μήνυμα στα ρωσικά και τα αγγλικά μέσω υποβρύχιας επικοινωνίας: Βρίσκεστε στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Βγείτε αμέσως στην επιφάνεια. Το αμερικανικό πολεμικό σκάφος αγνόησε την απαίτηση>>.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε αμέσως τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο άρχισε να καίει έγγραφα και να καταστρέφει μυστικό εξοπλισμό, αναφέρει η Bild. Το προσωπικό θα μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο είναι η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ περίπου 160 Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονταν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς αυξάνεται η απειλή μιας ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

<<Αυτή η επανατοποθέτηση δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά θα παρέχει ευελιξία στη διασφάλιση των συμμάχων και την αποτροπή της επιθετικότητας>>, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του συνομίλησαν για το Ουκρανικό εκτάκτως. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιλύσουν την κρίση όχι μόνο με διπλωματικά μέσα. <<Εάν η Ρωσία εξαπολύσει μια νέα εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους, θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν ένα γρήγορο και σοβαρό κόστος στη Ρωσία>>, είπε ο Μπάϊντεν.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην επέμβει στη στρατιωτική σύγκρουση για την Κριμαία στο πλευρό της Ουκρανίας. <<Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ζητήσει να επιστραφεί η Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα γίνουν αυτόματα μέρη στη σύγκρουση με τη Ρωσία>>, είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχόλια